Mark Rutte: "Nederland zegt "Ho" tegen het verkeerde soort populisme"

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte reageert tevreden op de verkiezingsoverwinning van zijn partij VVD. "Nederland heeft "Ho" gezegd tegen het verkeerde soort populisme", aldus Rutte tijdens zijn verkiezingsspeech. Een duidelijke verwijzing naar de PVV van Geert Wilders, die op een gedeelde tweede plaats is geëindigd.

De VVD verliest weliswaar tien zetels, maar kan toch als winnaar worden gezien want de Nederlandse liberalen zijn afgetekend de grootste partij van Nederland geworden bij de parlementsverkiezingen. "Wat een avond. Het ziet ernaar uit - mijn ragfijne politieke gevoel voorspelt het - dat de VVD voor de derde keer op een rij de grootste partij van Nederland is", zei een bijzonder tevreden Nederlandse premier Mark Rutte.

"Onze boodschap aan Nederland - dat we de komende jaren de koers willen vasthouden om dit land veilig, stabiel en welvarend te houden - is gehoord in Nederland. Wij zijn daar bijzonder dankbaar voor", aldus Rutte. De Nederlandse minister kreeg naar eigen zeggen al verschillende Europese politici aan de lijn om hem te feliciteren. In dat licht deed Rutte de volgende uitspraak: "Dit is een avond - en dat zie je in heel Europa - waarbij Nederland na de brexit en de Amerikaanse verkiezingen "Ho" heeft gezegd tegen het verkeerde soort populisme."

Dat zoveel Nederlands gaan stemmen zijn - de opkomst ligt op erg hoge 82 procent -, noemt Rutte een "feest van de democratie. Dit hebben we heel lang niet meer gezien, al die rijen van mensen aan de stembureaus."

"Vanavond feest vieren, morgen aan de slag voor Nederland"

Rutte heeft de andere winnaars van de verkiezingen (GroenLinks, CDA en D66) al gefeliciteerd, maar had ook woorden van troost veil voor coalitiepartner PvdA, dat fors verloor. "Vier jaar geleden zijn we een avontuur aangegaan. Nederland zat in een diepe recessie, maar het is met de PvdA gelukt. Ik had ze van harte een andere uitslag gewenst."

Rutte zelf zal allicht opnieuw premier worden, maar dan met een andere coalitiepartner. "Het is nu belangrijk om de komende weken en maanden een stabiele regering te vormen en dit land de komende vier jaar op een verstandige manier te besturen. Daar ga ik alles voor geven", klinkt het bij VVD'er Rutte. "We zijn optimisten en we wonen in een gaaf land. Vanavond gaan we een beetje feesten, maar morgen gaan we aan de slag voor Nederland."

Concreet belooft Rutte dat de Nederlanders de komende jaren de positieve macro-economische cijfers (begrotingsoverschot, economische groei en dalende werkloosheid) ook in hun persoonlijke leven zullen voelen.

Meest gelezen