Mieke Van Hecke, CD&V-lijsttrekker in Gent: "Partij had verbindende figuur nodig"

Mieke Van Hecke is "vereerd" dat de Gentse afdeling van CD&V haar heeft gevraagd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik ben enthousiast genoeg om deze uitdaging aan te gaan. We willen weer wegen op het beleid", zegt ze in "De ochtend".

Het partijbestuur van CD&V Gent schaarde zich gisteravond achter Mieke Van Hecke als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Niet unaniem, maar wel 93 procent van de 47 aanwezigen verklaarden hun steun voor de voormalige topvrouw van het katholiek onderwijs. 

Dat daarmee een "wit konijn" uit de hoed werd getoverd, ontkent Van Hecke. "Ik ben al mijn hele leven lid van CD&V, heb een lokaal mandaat gehad en heb negen jaar in het parlement gezeten", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Het is dus niet helemaal correct om mij een externe lijsttrekker te noemen."

"Ik ben wel vereerd", zegt ze. "Het is geen geheim dat de partij een verbindende figuur nodig had. Iemand met gewicht - letterlijk en figuurlijk - die het geheel kan samenhouden en coachen. Ik ben niet beschaamd over mijn leeftijd (Van Hecke wordt binnen enkele dagen 70, nvdr.). Ik ben enthousiast genoeg om deze uitdaging aan te gaan."

Van Hecke wil met CD&V - die nu maar vier zetels heeft in de Gentse gemeenteraad - opnieuw wegen op het beleid en er zelfs opnieuw aan deelnemen. Haar prioriteit ligt op armoedebestrijding en "een warm Gent". "Ik ben opgegroeid in een wijk waar iedereen de stoelen buiten haalde wanneer de zon scheen en elkaar hielp. Momenteel wordt in heel Vlaanderen en in verschillende steden de angst van mensen bevestigd door strenge veiligheidsmaatregelen. Door alle mensen die er verdacht uitzien automatisch buiten te sluiten, bevestig je dat angstgevoel."

Meest gelezen