Nederlandse kopstukken brengen hun stem uit

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen zijn volop aan de gang en ook de meeste lijsttrekkers van de politieke partijen hebben intussen hun stem uitgebracht. Een overzicht.

Premier Mark Rutte, die zijn stem uitbracht in een school in Den Haag, riep alle Nederlanders op om zijn voorbeeld te volgen. "Stemmen is een verworvenheid en daar is voor geknokt door heel veel mensen", klonk het.

Zijn oproep lijkt alvast niet in dovemansoren gevallen te zijn. Volgens het onderzoeksbureau Ipsos ligt de opkomst duidelijk hoger dan bij de vorige parlementsverkiezingen in 2012.

Rutte stemde vanmorgen overigens niet voor zichzelf. Hij had eerder al aangegeven dat hij op de nummer twee van de VVD zou stemmen, ontslagnemend minister van Defensie Jeanine Hennis en heeft naar eigen zeggen woord gehouden.

Geert Wilders, de kopman van de extreemrechtse PVV en de grote uitdager van de premier, bracht onder grote internationale media-aandacht zijn stem uit in basisschool De Walvis in Den Haag.

De stembusgang in Nederland wordt ook door de buitenlandse media met argusogen gevolgd, omdat ze een eerste barometer is van de opmars van extreemrechts in Europa, in een jaar waarin ook in Frankrijk en Duitsland belangrijke verkiezingen worden gehouden.

AFP or licensors

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher (foto boven) ging stemmen in Amsterdam-Oost. Opkomend politiek talent en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, nam uitgebreid de tijd om in de Haagse boekhandel waar hij moest stemmen een selfie te nemen met de medewerkers van het stembureau.

Meest gelezen