Netflix gaat laatste Orson Welles-film afwerken

Videoplatform Netflix heeft de rechten van de laatste film van regisseur Orson Welles gekocht. "The Other Side Of The Wind" werd in de jaren 70 opgenomen, maar raakte nooit af. Netflix wil de film afwerken en gaat daarvoor samenwerken met een van de producenten die destijds al bij de film betrokken was.
AP2010

De opnames voor "The other side of the wind" gebeurden tussen 1970 en 1976. Toch geraakte de film nooit af, door een ruzie tussen Welles en de belangrijkste financier van het project, de schoonbroer van de toenmalige Sjah van Iran. Naast financiële problemen speelde ook een moeilijk montageproces, waarbij Welles tegelijk aan vijf verschillende versies van de film werkte, hem parten.

Met "The other side of the wind" wilde Welles terugkeren naar het voorplan van de filmindustrie, nadat hij na zijn eerste grote succes met "Citizen Kane" (1941) wat op de achtergrond verzeild was geraakt. Hij bleef daarom tot aan zijn dood in 1985 sleutelen aan de film, met 45 minuten beeld als voorlopig eindresultaat. "The other side of the wind" gaat ook niet toevallig over een filmmaker op leeftijd die worstelt met zijn laatste grote langspeelproject én opkomend jong talent.

"Enorm trots"

Netflix gaat nu opnieuw met de beelden van toen aan de slag. Voor de release doen ze een beroep op Frank Marshall, een van de producenten die destijds bij het project was betrokken. De Amerikaan werkte ook al mee aan films als "Indiana Jones" en "Back to the Future". Gedurende 40 jaar bleef hij ook aan de kar trekken om "The other side of the Wind" in de zalen te krijgen.

Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend, maar Netflix is enorm blij dat ze de rechten gekocht hebben. "Dit is een droom die uitkomt. We zijn opgegroeid met de visie en het meesterschap van Welles. Dat we erin zullen slagen om zijn onafgewerkte epos vanuit zijn eigen artistieke visie alsnog uit te brengen: daar ben ik enorm trots op", zegt Ted Sarantos, Chief Content bij Netflix.

"Na 40 jaar met verschillende pogingen voel ik veel dankbaarheid voor de passie en het doorzettingsvermogen bij Netflix om eindelijk aan de slag te kunnen gaan met Welles' materiaal in de montagecel."

Meest gelezen