Nieuw-Zeelandse rivier mag optreden in rechtbank

In Nieuw-Zeeland heeft de Whanganui-rivier de juridische status van een persoon gekregen. De wetgeving daarover is vandaag door het parlement goedgekeurd. De Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, strijden al lang voor de erkenning van hun speciale relatie met de rivier. De rivier zal worden vertegenwoordigd door twee afgevaardigden, een die benoemd wordt door de Maori en een door de staat.
De bovenloop van de Whanganui (foto: James Shook via Wikimedia).

De Whanganui Iwi, de Maori's die oorspronkelijk in het stroomgebied van de Whanganui leefden, strijden al sinds 1870 voor erkenning van hun relatie met de rivier.

"Met dit besluit komt een einde aan het langste juridische proces in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland", zei minister van Justitie Christopher Finlayson, die ook verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met de Maori's. "Ik weet dat sommige mensen het raar zullen vinden een natuurlijke bron een juridische persoonlijkheid te geven, maar het is niet vreemder dan bedrijven of stichtingen een rechtspersoonlijkheid toekennen."

Maori's tijdens een traditionele dans.

"Ondeelbaar en levend geheel"

De rivier Whanganui wordt erkend als een "ondeelbaar en levend geheel" en krijgt de rechten en plichten van een rechtspersoon.

"Hiermee wordt de diepe spirituele band tussen de Whanganui Iwi en hun voorouderlijke rivier erkend en een sterk platform gecreëerd voor de toekomst van de rivier", zei Finlayson.

Er komt een financiële genoegdoening van 80 miljoen dollar en er wordt 1 miljoen uitgetrokken voor het juridische raamwerk. De overheid stelt ook 30 miljoen dollar beschikbaar voor een fonds dat zorg moet dragen voor de gezondheid en het welzijn van de rivier.

De rivier wordt vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Eén daarvan wordt benoemd door de Maori's, de andere door de staat. De afgevaardigden worden geacht de belangen van de rivier te behartigen.

De stad Wanganui aan de oevers van de gelijknamige rivier.

Langste rivier

Hoewel de Whanganui Iwi al langer dan een eeuw strijden voor de rivier, begonnen formele onderhandelingen pas in 2009. De afgelopen jaren werden er al verschillende overeenkomsten ondertekend en vorig jaar werd al wetgeving geïntroduceerd. Nu die formeel is goedgekeurd, is het proces afgerond.

De rivier Whanganui is met 290 kilometer de langste bevaarbare rivier van Nieuw-Zeeland. Hij strekt zich uit van Mount Tongariro tot de Tasmanzee.

In 2014 kreeg Te Urewera, een voormalig nationaal park in Nieuw-Zeeland, ook al de status van rechtspersoon.

De Whanganui is de langste bevaarbare rivier van Nieuw-Zeeland. Hij ligt op het Noordereiland, waar ook de meeste Nieuw-Zeelanders leven.

Meest gelezen