Oosterweel-actiegroepen blijven bestaan, ook na akkoord

De drie groepen die jarenlang actie hebben gevoerd in het Oosterweel-dossier zullen ook na het akkoord met de Vlaamse regering blijven bestaan. Dat hebben Ringland, stRaten-generaal en Ademloos bekendgemaakt. De Vlaamse regering wil overigens dat die actiegroepen betrokken blijven bij het project.

Na meer dan 20 jaar verzet tegen plannen voor een grotere en bredere ring rond Antwerpen, heeft de Vlaamse regering vanochtend een historisch akkoord bereikt over de kwestie met de drie belangrijkste actiegroepen die dwarslagen. Het gaat om Ademloos, stRaten-generaal en Ringland.

Die drie laten nu hun procedure tegen het haventracé van de Oosterweelverbinding vallen, maar de Vlaamse regering belooft om hen verder te betrekken bij de uitwerking van het project via een nog op te richten werkgemeenschap.

Mede daarom zullen de drie actiegroepen blijven bestaan. Meer nog, volgens Peter Vermeulen, de bezieler van Ringland, wordt nu gedacht aan "een professionalisering van de organisatie". Hij wil evenementen blijven organiseren om de kas te spijzen. Nu heeft Ringland twee mensen halftijds in dienst, maar dat moet omhoog. Veel specialisten werken nu gratis voor Ringland, maar Vermeulen denkt niet dat dat zal blijven duren.

Manu Claeys (foto in tekst) van stRaten-generaal wil binnen de werkgemeenschap een "modal split" uitwerken, een verdeling van 50/50 voor de verplaatsingen met de auto en alternatieven zoals tram, fiets of boot.

Inwoners van Zwijndrecht nog niet tevreden

De drie actiegroepen laten hun verzet bij de Raad van State dus vallen, maar dat geldt nog niet voor twee inwoners van Zwijndrecht. Die vinden dat hun gemeente die in twee wordt verdeeld door de E17 te veel hinder ondervindt van lawaai en fijn stof.

Ook zij hebben een procedure bij de Raad van State en willen die voorlopig nog niet laten vallen. Als de overkapping er dan toch niet komt, willen ze garanties over een degelijke geluidsbuffering, zeggen ze.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het overleg met die burgers van Zwijndrecht de komende weken tot een overeenkomst zal leiden.

Meest gelezen