Pakistan houdt eerste volkstelling in 19 jaar

In Pakistan wordt voor het eerst in 19 jaar een volkstelling gehouden. Naar schatting zouden er meer dan 200 miljoen mensen in het Zuid-Aziatische land leven. Waarnemers merken op dat de meeste volkstellers mannen zijn en het aantal vrouwen in het conservatieve land erg onderschat zal worden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tussen nu en 15 mei zullen enkele honderdduizenden volkstellers van deur tot deur gaan in Pakistan, beschermd door 200.000 soldaten. Het is dan ook een erg grote operatie. De vorige keer was dat het geval in 1998 en toen werden er 180 miljoen inwoners geteld. Dit keer zou dat boven de 200 miljoen zijn.

De volkstelling kan al meteen op kritiek rekenen. Zo zijn er slechts weinig vrouwen ingezet als volkstellers. In de grote provincie Punjab is er zelfs geen enkele vrouwelijke volksteller. Volgens de lokale voorzitter van censuscomité zijn vrouwen niet geschikt om mensen te tellen omdat ze te lang onderweg zijn "en daarnaast ook nog voor kinderen moeten zorgen en huistaken zoals koken en poetsen moeten uitvoeren".

Dat zou kunnen leiden tot een forse onderschatting van het aantal vrouwen in Pakistan. In landelijke en erg conservatieve gebieden zouden vrouwen wellicht weigeren op de deur te openen voor mannelijke volkstellers. In een aantal gebieden zouden lokale stamoudsten weigeren om vrouwelijke familieleden aan te geven.

Hoe dan ook schat de Asian Development Bank (ADB) dat 48% van de inwoners van Pakistan een vrouw is.

De huidige volkstelling zal ook buitenlanders die in het land verblijven, meetellen, zoals de Afghaanse vluchtelingen. Nieuw is dat ook transgenders voor het eerst als dusdanig geregistreerd worden.

In Pakistan zijn er officieel 1,5 miljoen vluchtelingen uit het buurland Afghanistan. Naar schatting zouden er echter nog zeker een miljoen extra Afghanen in Pakistan wonen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen