Peter Vandermeersch: "Nederland krijgt mogelijk te maken met Belgische toestanden"

In de media wordt heel hard gefocust op de rivaliteit tussen de huidige Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders. Maar volgens Peter Vandermeersch, de Vlaamse hoofdredacteur van NRC Handelsblad, ligt het echte zwaartepunt elders. Er zijn vier of vijf partijen die kans maken om de grootste te worden, benadrukte Vandermeersch vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Als gevolg daarvan krijgen we waarschijnlijk een lange coalitie en dus mogelijk ook Belgische toestanden."

Mark Rutte heeft de beste kaarten om de verkiezingen te winnen, stelt Vandermeersch. Rutte is al zes jaar premier en is zo dus de premier met een van de langste staten van dienst in Europa. Volgens de NRC-hoofdredacteur focussen de buitenlandse media te hard op Geert Wilders, "want als die 20 procent haalt, wordt het een succes".

"De overige 80 procent van de kiezers stemt nog altijd op de centrumpartijen. Er zijn dus vier of vijf partijen die de grootste partij kunnen worden", stelt Vandermeersch.

Met maximaal 30 zetels op zak zullen er dus ook vier of vijf partijen nodig zijn om een meerderheid te halen. Vandermeersch voorziet dan ook een lange formatieperiode. "Mogelijk gaan we dan naar Belgische toestanden."

Meest gelezen