Stembureaus geopend voor Tweede Kamerverkiezingen in Nederland

In Nederland zijn enkele minuten geleden de stembureaus opengegaan voor de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren. Zowat 13 miljoen stemgerechtigde Nederlanders kunnen hun stem uitbrengen, en dat tot 21 uur vanavond. De eerste uitslagen worden echter niet voor middernacht verwacht.
Aanschuiven voor het stembureau in het treinstation van Den Haag.

De allereerste stembureaus gingen om middernacht al open, onder meer in de treinstations van Amsterdam-Centraal, Rotterdam-Centraal, Groningen en Almere. In Amsterdam was er de hele nacht een stemfeest in de Tolhuistuin, bedoeld om jonge kiezers warm te maken voor de stembusgang. Feestvierders konden er stemmen tussen middernacht en drie uur en volgens de organisatoren hebben zowat 400 jongeren dat ook gedaan.

Marcel Krijgsman

Stembureau Canberra alweer dicht

Terwijl de meeste Nederlanders hun democratisch recht nog moeten gaan vervullen, is het eerste stemlokaal ook al weer dicht. Het gaat om stembureau 913 in de Nederlandse ambassade in de Australische hoofdstad Canberra.

Niet dat het daar meteen storm heeft gelopen. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS werd daar welgeteld één persoon in den lijve verwacht. De meeste Nederlanders down under hebben zich geregistreerd om per brief te stemmen.

Potlood en papier

Om 21 uur gaan de stembureaus onherroepelijk dicht. Daarna is het nog even wachten op de eerste resultaten want in Nederland wordt overal met potlood en papier gestemd. Elektronisch stemmen is gevaarlijk, want de computers die bij het stemmen worden gebruikt, zijn niet meer veilig, bleek onlangs nog uit onderzoek door de commerciële zender RTL4 .

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daaraan toegegeven. Want je zou toch maar eens de suggestie kunnen wekken dat mensen uit Rusland meekijken en de stemming beïnvloeden", stelt correspondent Joris van de Kerkhof in "De ochtend" op Radio 1.

Eerste uitslag ten vroegste om middernacht

De eerste, voorlopige uitslag wordt gewoonlijk rond middernacht vrijgegeven, maar het Nederlandse persbureau ANP heeft al verwittigd dat het niet zeker is of dat ook dit jaar zal lukken.

Voor wie zich afvraagt waarom de Nederlanders meestal op een woensdag stemmen: de reden is simpel. De meeste stembureaus bevinden zich namelijk in lagere scholen en die zijn op woensdag minder belast dan op andere weekdagen waardoor die dag uitermate geschikt is om verkiezingen te organiseren.

Meest gelezen