Te land, ter zee of in de lucht: op deze gekke plaatsen kunnen de Nederlanders stemmen

Naast een Egyptische tempel, in een kerk, in de living van de buren of 100 meter boven de grond. Sommige stembureaus bij onze noorderburen zijn net dat tikkeltje spectaculairder dan het traditionele schoolgebouw of kantine. En dat levert soms speciale plaatjes op.

Het kleinste stemlokaal: in de living van de familie Westhoff

In Marle is het al sinds 1948 een traditie: stemmen in de woonkamer van de familie Westhoff. Wat meubilair opzij zetten en je stem uitbrengen bij een kopje koffie of een borrel. De woonkamer van de familie Westhoff is zo het kleinste en misschien wel gezelligste stemlokaal van Nederland.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het hoogste stemlokaal: de A'Dam Toren

Ook de A'DAM Toren in Amsterdam is ingericht als stemlokaal. En met zijn bijna 100 meter boven de grond is het meteen het hoogste stembureau van Nederland. Zo'n spectaculair zicht trekt heel wat kiezers aan; vanmorgen vroeg stonden al een honderdtal kiezers aan te schuiven.

Normaal gesproken kost een bezoekje aan het uitkijkpunt 12,50 euro, maar wie een stempas kan laten zien, mag gratis naar binnen. In tegenstelling tot in België, moeten kiezers in Nederland zich overigens niet tot een welbepaald kiesbureau wenden om hun stem uit te brengen, maar kunnen ze dat in een kiesbureau naar keuze doen.

Het meeste exotisch: naast een Egyptische tempel

Een vleugje geschiedenis meepikken bij het vervullen van je burgerplicht, daarvoor kunnen de Nederlanders vandaag terecht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De stemhokjes staan er naast een Egyptische tempel van bijna 2.000 jaar oud.

Het meeste mobiel: de drive-in

In de gemeente Zuidplas kunnen mensen het stembureau gewoon binnenrijden met hun auto, motor of fiets. Ook dit jaar is er daar namelijk een heus drive-in stembureau. "We maken het zo makkelijk mogelijk. Ga dus vooral stemmen!'', luidt de boodschap van de plaatselijke burgemeester.

Frank de Roo - Fotobureau de Roo

Het meeste afgelegen: op een onbewoond eiland

Te land, ter zee en in de lucht. Voor de zee tekent de gemeente Lelystad dit jaar. Daar konden de kiezers tot 18 uur gaan stemmen op een onbewoond eiland: met name op het kunstmatige eilandengroepje in het Markermeer.

Een speciale boot bracht er de mensen naar het stemhokje; een tocht van maar liefst 3,5 uur, maar desalniettemin is de stunt een succes gebleken. De organisatoren mikten op 1.200 kiezers, maar waarschijnlijk waren het er veel meer.

Sabine Joosten

Het meeste devoot: in de kerk

We hadden al een Egyptische tempel, maar aan de Prinsengracht in Amsterdam kunnen mensen ook gaan stemmen in een kerkgebouw, "De Duif".

Onze Journaalploeg ging ook nog kijken in een boerderij en een hotel

Meest gelezen