Turkse bijeenkomst in Genk geannuleerd

Zondag had de Turkse Culturele Vereniging een bijeenkomst gepland van de Turkse extreem-rechtse partij MHP in Genk. Het stadsbestuur vernam vanmiddag van de organisatie dat zij beslist heeft de activiteit te annuleren. Dat nadat bekend raakte dat Vlaams Belang ter plaatse een manifestatie wilde organiseren. Dat meldt de stad Genk in een persbericht.

Cengiz Acik, voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging verwoordt het zo in een Facebookbericht: "In het kader van het referendum in Turkije hadden wij voor komende zondag een bijeenkomst gepland in zaal Anatolia. We vernemen vandaag de aanvraag voor een protestactie. Het Genkse samenlevingsmodel, waar ikzelf en leden uit mijn vereniging iedere dag aan meewerken, komt onder druk te staan nu de veiligheid hierdoor mogelijk in het gedrang komt."

Met het uitgangspunt om een rustig en vredig debat te voeren, betreurt Acik dat Vlaams Belang "hier misbruik van maakt". "Wij gaan niet mee in het discours van polarisering en geloven eerder in het Genkse samenlevingsmodel, waar we zelf deel van uitmaken", aldus Acik. "We willen niet dat de veiligheid van onze mensen en de Genkenaren in het gedrang komt. We nemen in deze dan ook onze verantwoordelijkheid door de geplande activiteit te annuleren."

Burgemeester Wim Dries (CD&V) nam vanmiddag kennis van de beslissing van de Genkse vereniging. "Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Genk", aldus Dries. "Het is goed dat deze Genkse vereniging weigert mee te gaan in confrontatie en polarisering en ik heb respect voor hun beslissing."

Na contact tussen de burgemeester en Chris Janssen van de Genkse afdeling van Vlaams Belang laat die laatste weten af te zien van hun aanvraag tot een betoging.

Meest gelezen