Vandermeersch: "Rutte zal moeten opschieten, want CDA kan misschien op links een coalitie vormen"

Hoewel de kans bij de verkiezingsuitslag in Nederland groot is dat de VVD van Mark Rutte aan zet is om een coalitie te vormen, is het niet zeker dat hij effectief een nieuw mandaat als minister-president in de wacht sleept. Dat denkt Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de NRC.

Krijgt Nederland een regering-Rutte III? De kans is reëel op basis van de (voorlopige) uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, zo vertelt Vandermeersch in "Terzake".

Zeker is dat evenwel niet, zo waarschuwt hij. Met de nieuwe zetelverdeling kan een regering pas tot stand komen op basis van 4 partijen, een unicum in de geschiedenis van Nederland. Waarschijnlijk zal de VVD van Rutte als eerste aan zet zijn om een coalitie te vormen, zo meent Vandermeersch. "Rutte zal wel moeten opschieten, want het CDA kan misschien op links een coalitie vormen", zegt hij. In dat geval valt de VVD alsnog uit de boot.

"De koning staat in deze formatie buitenspel", zegt hij nog. "De voorzitter van het parlement zal een verkenner aanduiden. Die zal met alle partijen praten en daarna een formateur aanduiden. Nederland heeft een traditie van lange formatiegesprekken, vooral omdat men alle mogelijke coalities in overweging neemt. Het kan gerust drie maanden duren."

Meest gelezen