Wat met Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de eurogroep?

In Nederland heeft de sociaaldemocratische regeringspartij PvdA een forse klap gekregen bij de verkiezingen. De PvdA zal vrijwel zeker niet in de volgende regering zitten. Laat nu net Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, de voorzitter zijn van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. Blijft hij nu in functie of niet?

De Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem heeft de voorbije weken erg actief campagne gevoerd voor de parlementsverkiezingen in zijn land. Hij stond ook op de derde plaats op de lijst van zijn sociaaldemocratische partij, de PvdA.

Die partij heeft een zware klap gekregen bij de verkiezingen. Een nederlaag was verwacht, maar dat die zo groot zou zijn, is toch wel een verrassing. Hoe dan ook, is de kans klein dat de PvdA in de volgende regering zal stappen. Een oppositiekuur lijkt dan ook aangewezen.

Of anders: Dijsselbloem zal dan geen minister van Financiën meer zijn. Kan hij dan nog wel voorzitter van de eurogroep blijven, de club van ministers van Financiën van de eurozone?

In een interview met het Financieele Dagblad, een belangrijke beurskrant in Nederland, keek Dijsselbloem vorig jaar al vooruit naar dat scenario. "Het is onontgonnen terrein", gaf hij toe, maar tegelijk wees hij er op dat het einde van zijn ministerschap niet noodzakelijk zijn vertrek bij de eurogroep zou betekenen.

"De regels bepalen dat de ministers van Financiën de voorzitter van de eurogroep kiezen, maar niet dat die uit hun midden moet komen", zei Dijsselbloem toen. Ook als Dijsselbloem lid wordt in de Tweede Kamer, sluit dat niet uit dat hij de eurogroep blijft leiden.

Toch zijn er daarover twijfels. Zo is het de vraag of de volgende Nederlandse regering zonder de PvdA Dijsselbloem niet zou willen vervangen door de nieuwe minister van Financiën. Ook zouden andere eurolanden dat voorzitterschap in vraag kunnen stellen.

Wel belangrijk is het mandaat van een voorzitter van de eurogroep twee en een half jaar duurt. Dat van Dijsselbloem zou dus eind dit jaar aflopen.

Tweede voorzitter van de eurogroep

Dijsselbloem werd in 2012 minister van Financiën in Nederland. Een jaar later werd hij de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep.

In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de aanpak van de financiële crises in Cyprus. Toen lanceerde hij het principe dat de belastingbetaler niet steeds moet opdraaien voor de redding van de banken, maar ook de grote spaarders die meer geld in een bank hebben dan de wettelijke garantie.

Dijsselbloem speelde ook een belangrijke rol bij de nieuwe crisis tussen de eurolanden en Griekenland en stelde zich daarbij vaak hard op tegenover Athene.

Meest gelezen