Antwerpse diamantspeurder vrijgesproken voor witwassen

Een diamantspeurder van de gerechtelijke politie in Antwerpen is vrijgesproken voor witwassen. Hij is wel schuldig bevonden aan schriftvervalsing, maar daarvoor krijgt hij opschorting van straf.
AP2008

De commissaris wordt gezien als een expert in diamantfraude. Het onderzoek tegen hem startte ruim twee jaar geleden. Speurders vonden het verdacht dat hij een aanzienlijk bedrag stortte op zijn persoonlijke bankrekening en zei dat hij dit bedrag kreeg via zijn werk.

Bij een huiszoeking vond de politie in een lade in de slaapkamer voor een half miljoen euro aan diamanten en goud. Het gerecht vermoedde dat de diamanten een illegale herkomst zouden hebben en zouden toebehoren aan een Indische diamantair. Hij zou de diamanten in bewaring hebben gegeven aan de commissaris zodat zijn eventuele schuldeisers er geen aanspraak op zouden kunnen maken.

Nu oordeelt de correctionele rechtbank van Mechelen dat er onvoldoende bewijzen zijn om te zeggen dat de diamanten een illegale afkomst hebben. Er is ook geen duidelijkheid over de enorme cashtransacties. De speurder gaat dus vrijuit voor witwaspraktijken, net zoals de Indische diamanthandelaar. De speurder heeft wel een document van de Verenigde Naties vervalst. Dit deed hij om grote hoeveelheden cash te kunnen verklaren. Hij wordt dus wel veroordeeld voor schriftvervalsing.

Omdat hij een onberispelijke staat van dienst heeft als agent, een blanco strafblad, schuldinzicht uitte tijdens de zitting én onder zware druk staat, zowel professioneel als privé, krijgt hij opschorting van straf. De Indische diamanthandelaar werd ook vrijgesproken voor witwassen.

De commissaris is wel nog altijd geschorst en er loopt bij de politie nog een tuchtprocedure tegen hem.

Meest gelezen