Belgische gps-bedrijven zoeken 500 specialisten

De geo-technologische sector in België, die zorgt voor de technologie voor onder meer navigatiesystemen en zelfrijdende auto¿s, is dringend op zoek naar 500 hoog opgeleide specialisten. Zonder aanwerving van jonge computerexperts, ingenieurs en landmeters dreigen Belgische bedrijven op termijn ook investeringen mis te lopen. Een levensvatbare geo-technologische sector is ook van groot belang om de veiligheidsdiensten goed te laten functioneren.

“Zoals veel sectoren die sterk afhankelijk zijn van ICT- en andere computertoepassingen, zijn wij dringend op zoek naar jonge specialisten”, zegt Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI). “De sector zou zich niet verder kunnen ontwikkelen als we niet de goede mensen kunnen aantrekken. Dat zou jammer zijn.” Volgens Vanden Berghe is het risico namelijk groot dat Belgische ondernemingen of dochterbedrijven anders nieuwe investeringen gaan missen. “Als we zien dat China al volop hierin investeert en je ziet hoe snel bedrijven verplaatst kunnen worden, dan zijn goede specialisten hier nodig.”

Het NGI organiseert daarom vandaag ook samen met Agoria, de federatie van technologiebedrijven, het evenement BeGeo, dat vooral is gericht op studenten en jongeren die nog een beroepskeuze moeten maken. “Wij hopen die groep hiermee te interesseren voor de sector, maar dat is niet altijd makkelijk, omdat aardrijkskunde op school vaak niet als een heel aantrekkelijk vak wordt gezien.”

BeGeo werd geopend door minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), om ook het belang van geo-technologie voor de veiligheid te onderstrepen. Voor tal van communicatiesystemen zijn actuele gps-gegevens van levensbelang.

Meest gelezen