Brussels Airlines maakte vorig jaar winst ondanks de aanslagen op Zaventem

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 15 miljoen euro, ondanks de zware financiële impact van de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport. Dat heeft topman Bernard Gustin gezeg tijdens een persconferentie. Het personeel krijgt een bonus van in totaal 2,5 miljoen euro "als erkenning voor de enorme inspanningen na 22 maart".

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar 15 miljoen euro winst geboekt, een pak minder dan de ruim 40 miljoen van het jaar voordien. Gezien de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport is Brussels Airlines zeer tevreden met dit resultaat. De luchthaven van Zaventem bleef toen 12 dagen gesloten en krabbelde ook daarna pas weer moeizaam overeind. 

Topman Bernard Gustin is trots. "In een super competitieve omgeving en ondanks de impact van 22 maart, zijn we erin geslaagd verder te gaan op het groeipad van 2014-2015, en groeien we met 2,2 %. Ons Europees netwerk blijft winstgevend en we gaan verder met 5 nieuwe bestemmingen deze zomer", stelde de CEO tijdens een persconferentie. 

Het hoeft geen betoog dat de aanslagen een enorme impact hadden op de operaties en resultaten van Brussels Airlines. "Tot en met 21 maart waren we op weg naar recordcijfers", zegt Bernard Gustin. De aanslagen betekenden een ferme streep door de rekening. De directe financiële impact ervan wordt geraamd op 105 miljoen euro. "Slechts een gedeelte daarvan kon worden gecompenseerd met vergoedingen die tot nu toe door de verzekeringsmaatschappijen werden betaald of bedragen waarvan wordt verwacht dat ze nog toegekend worden", klonk het. Concreet werd tot nu 46 miljoen euro als terugbetaald in de rekeningen van 2016 opgenomen, maar Brussels Airlines rekent erop dat dat bedrag de komende maanden nog stijgt. Desondanks slaagde Brussels Airlines erin de omzet stabiel te houden (op 1,3 miljard euro). Het aantal passagiers groeide met 3 % tot 7,7 miljoen.

"We zijn bovendien zeer trots dat we 2016 winstgevend konden afsluiten", stelde Gustin. De nettowinst kwam uit op 15 miljoen euro, na aftrek van de winstherverdeling van 2,5 miljoen euro die naar de circa 3.500 werknemers gaat. Hoe die verdeling precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Voor Brussels Airlines was 2016 het tweede winstjaar op rij. In 2015 was een nettowinst geboekt van 41,3 miljoen euro, toen de eerste winst sinds 2010. "We hebben een stabiele, winstgevende en gezonde basis gecreëerd waarmee we een impact zoals die van 22 maart kunnen opvangen, maar het werk is nog niet af", waarschuwde Bernard Gustin. "De enige manier om de strijd met lowcostmaatschappijen te winnen, is de kosten zo laag mogelijk te houden en het verschil te maken met de dienstverlening aan de klanten."

Meest gelezen