Budgetplan Trump: meer geld voor Defensie en de Muur, besparen op Buitenlandse Zaken en Milieu

De Amerikaanse president Donald Trump wil besparen op Buitenlandse Zaken en Milieu. Defensie en de Muur zouden wél meer geld krijgen. Dat blijkt uit de budgetplannen die Trump aan het Congres zal voorleggen.

Eerder was al bekend geraakt dat de nieuwe Amerikaanse president extra wil investeren in Defensie. Het zou gaan om 54 miljard dollar (ruim 50 miljard euro) extra. Dat geld moet van ergens komen en wordt gecompenseerd door bezuinigingen op andere vlakken. 

De besparingen zouden vooral te voelen zijn op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vindt dat de Verenigde Staten zich minder met het buitenland moeten inlaten. Buitenlandse Zaken zou bijna 11 miljard dollar moeten inleveren, wat meer dan een kwart is van het totale budget.

Ook bij de milieudienst EPA zou er worden gesnoeid. De dienst zou bijna een derde minder krijgen om uit te geven. Dit is vooral slecht nieuws voor veel wetenschappelijk en medisch onderzoek.

Trump wil ook bij de ruimtevaartorganisatie NASA geld weghalen. Daar zou zo'n 0,8 procent van het budget moeten worden ingeleverd. Ook de subsidies voor kunst en de publieke omroep dreigen te sneuvelen.

Meer geld voor...

Waar gaat het geld dan wel naartoe? Naar Defensie, zoals gezegd, maar Trump wil ook extra geld voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat ministerie zou er 6,8 procent bij moeten krijgen om de veiligheid te verbeteren. Het geld is onder meer bedoeld om extra mensen te kunnen inzetten om illegalen op te pakken en het land uit te zetten.

Ook de door Trump beloofde en veel besproken muur aan de grens met Mexico vinden we terug in zijn plannen. De Amerikaanse president wil daar dit jaar zo'n 1,5 miljard dollar voor uittrekken. Daar komt later nog eens 2,6 miljard dollar bij. Het is nog onduidelijk wat de muur in totaal zal kosten. 

Meest gelezen