Disney protesteert tegen censuur "Beauty and the beast" in Maleisië

Disney gaat in beroep tegen de beslissing van Maleisië, om "Beauty and the beast" voorlopig niet uit te brengen omdat er een homoscène in zit. Volgens de censuurinstantie heeft Disney een klacht ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Maleisische release van "Beauty and the beast" werd al verschillende keren uitgesteld. De expliciete homoscène is een doorn in het oog van de autoriteiten daar. Homoseksualiteit is immers nog steeds illegaal in het Aziatische moslimland.

"Er zijn bepaalde regels hier: wij ondersteunen de LGBT-gemeenschap niet. En ik wil simpelweg ook dat mijn kleinkinderen de film kunnen zien", zegt Abdul Halim Abdul Hamid van de censuurcommissie daarover. "In de bewuste scène met LeFou is heel zijn manier van doen en de omkadering gay. Hij trekt bovendien zijn hemd uit om de aandacht te vestigen op een zuigplek op zijn lichaam. Dat gaat te ver."

Disney wou Maleisië na veel vijven en zessen nog tot 30 maart de tijd geven om een definitieve beslissing te nemen over "Beauty and the beast", zo meldde The Hollywood Reporter. Maar volgens AFP wil het entertainmentbedrijf niet meer zo lang wachten en is hun geduld op.

Ook in buurland Singapore ligt "Beauty and the beast" intussen onder vuur. Daar verwijt de top van de christelijke gemeenschap Disney dat ze afdwalen van "gezonde en algemeen heersende waarden". 

Meest gelezen