Edith Schippers wordt verkenner Nederlandse formatie

In Nederland heeft Kamervoorzitter Khadija Arib ontslagnemend minister Edith Schippers (VVD) aangesteld als verkenner. Zij krijgt acht dagen de tijd om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor de formatie van een nieuwe regering.

Arib had in de voormiddag contact met de verschillende partijen over het verloop van de formatie. Verschillende partijen gaven al eerder aan dat de VVD, als grootste partij, als eerste aan zet is bij de vorming van een nieuwe regering.

Volgens Arib kan Schippers, die bekendstaat als een vertrouweling van premier Rutte, rekenen op een breed draagvlak onder de partijen in de Tweede Kamer. Ze gaat de komende acht dagen met alle fractievoorzitters praten en zal daarna verslag uitbrengen.

Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer op basis van dat debat een of meerdere informateurs aanstelt, voor hen een opdracht formuleert en termijnen vaststelt.

Ervaring

Schippers is sinds 2003 lid van de Tweede Kamer. Sinds 2010 is ze minister van Volkgeszondheid, Welzijn en Sport. Zorg was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne. Schippers zet daarbij vooral in op meer marktwerking, waarbij een sleutelrol is weggelegd voor de zorgverzekeraars.

Het is de tweede keer dat de formatie van een nieuw kabinet begint met het aanstellen van een verkenner door de Tweede Kamer. In 2012 was dat Henk Kamp, ook van de VVD. Voor 2012 speelde koningin Beatrix nog een belangrijke rol in de formatie, maar sindsdien neemt de Kamer zelf de regie.

Meest gelezen