Francken vraagt 160 miljoen euro extra voor opvang asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil extra geld uit de begrotingscontrole voor Fedasil, het agentschap dat de opvang van asielzoekers regelt. Dat schrijft De Tijd. Volgens onze informatie gaat het om 160 miljoen euro.
Kurt Desplenter

Hoewel het aantal asielzoekers de voorbije maanden sterk gedaald is, krijgt Fedasil nu minder geld dan het nodig heeft, zegt Francken. 

"De vraag voor extra budget ligt al maanden op tafel. We wisten bij de begrotingsopmaak in het najaar dat het budget voor 2017 voor de opvang van asielzoekers nooit voldoende zou zijn." Hoewel de instroom over zijn hoogtepunt heen is, lopen er nog heel wat procedures. "Zo snel is die achterstand niet weggewerkt", zegt Francken. Hij benadrukt dat hij het afbouwplan heel nauwgezet uitvoert.

Momenteel zijn er nog 25.000 plaatsen in het opvangnetwerk, terwijl Fedasil maar geld krijgt voor 16.000 plaatsen. "Hoe sterk ik ook afbouw, ik geraak hier niet mee rond. We kunnen moeilijk vanaf september iedereen op straat zetten. We willen blijven bed, bad en brood aanbieden."

Hij betreurt dat er gelekt is uit de begrotingsgesprekken. "Ik denk dat het beter is om samen te werken en de zaken intern te houden."

Meest gelezen