Gewonden door nieuwe uitbarsting van vulkaan Etna, BBC-ploeg gevlucht

Bij een nieuwe uitbarsting van de Etna zijn meerdere mensen gewond geraakt. De hoogste vulkaan van Europa spuwt sinds eergisteren weer as uit en in de zuidoostelijke krater vormt zich een lavastroom. Een ploeg van de BBC moest vluchten.

Vandaag heeft zich op 2.700 meter hoogte een explosie voorgedaan waarbij deeltjes de lucht werden in geslingerd. Vier mensen hebben daardoor lichte verwondingen opgelopen. De vier waren aan het werk op de vulkaan.

"Ze waren er metingen aan het uitvoeren, dus het was niet dat ze onvoorzichtig waren. Om erupties waar te nemen, moeten vulkanologen op excursie. Dat ze daarbij lichtgewond geraken, is spijtig, maar niet ongewoon", zegt wetenschapper Marco Neri.

Een BBC-ploeg was op het moment van de explosie ter plekke. Journaliste Rebecca Morelle schreef op Twitter: "Een herinnering aan hoe gevaarlijk en onberekenbaar vulkanen kunnen zijn."

(lees voort onder de tweet)

"Deeltjes in de lucht kunnen erg heet zijn"

Een freatische eruptie, zoals van de Etna nu, komt tot stand als lava in contact komt met water, sneeuw of ijs. "De reden daarvoor is dat in lavagesteente veel gassen worden opgelost. Als de lava te snel afkoelt, vormen die gassen bellen. De bellen worden snel groot en breken het gesteente. En dan komt het tot een explosie. De deeltjes die een vulkaan dan in de lucht slingert, kunnen dan ook erg heet zijn", zegt Eleonora Rivalta van het Duitse Geoforschungszentrum in Potsdam.

De uitbarstingen van de Siciliaanse vulkaan zijn een tweetal weken geleden opnieuw begonnen. Nadat de activiteit in de vulkaan wat was verminderd, nam die de voorbije dagen opnieuw toe. Het luchtverkeer op de nabijgelegen luchthaven Catania ondervindt voorlopig weinig hinder van de uitbarstingen.

Op de Etna komt het vaak tot grotere uitbarstingen. Het is één van de actiefste vulkanen van de wereld.

Meest gelezen