Kan Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voorzitter van de Eurogroep blijven?

De PvdA, de partij van de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem, heeft bij de verkiezingen in Nederland serieuze klappen gekregen. Wat betekent dat voor de man zelf? Kan de Nederlandse minister van Financiën voorzitter van de Eurogroep blijven?

Volgens Europa-journaliste Leen De Witte kan Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep blijven, want het is niet zo dat die voorzitter een minister van Financiën moet zijn. Hij moet wel verkozen zijn door die groep. Zijn huidig mandaat loopt nog tot december van dit jaar. Dus dat is niet zo heel lang meer.

Dus het kan, maar er wordt nu wel heel hard gespeculeerd. "Deze namiddag was er een briefing over de komende Eurogroep van maandag en daar zijn natuurlijk heel wat vragen gekomen over die positie van Dijsselbloem", zegt De Witte.

Zelf heeft Jeroen Dijsselbloem een tijd geleden gezegd dat hij perfect kan aanblijven. "Er is geen enkele regel die zegt dat ik moet opstappen, ook al zorgen de verkiezingen in m'n eigen land ervoor dat ik eigenlijk geen rol meer kan spelen in de regering", aldus de huidige voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem is twee termijnen voorzitter van de Eurogroep geweest. "Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de crisis met Griekenland. Hij heeft een goede uitgangspositie. Hij is van linkse komaf, maar wordt ook gesteund door de conservatieven, zoals de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die voorstander was van de harde aanpak van Griekenland."

Volgens De Witte hangt het er dus een beetje vanaf. "Ofwel kiest Nederland of de nieuwe Nederlandse regering om hem te vervangen. Die kans lijkt eerder klein, want het is natuurlijk een belangrijke positie waarmee ze uitstraling hebben. Ofwel zegt één van de ministers van Financiën: we willen u niet meer als voorzitter en dan moet er worden bekeken wie dat wel kan zijn."

Dijsselbloem zelf geeft voorlopig even niet thuis.

Meest gelezen