Marokkaanse koning zet premier aan de kant om politieke impasse te doorbreken

De Marokkaanse koning Mohammed VI gaat op zoek naar iemand anders om een regering te vormen. Na vijf maanden onderhandelen heeft premier Abdelilah Benkirane van de gematigde Islamitische partij PJD (Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling) nog geen resultaat geboekt. Wie Benkirane gaat vervangen, is nog niet duidelijk.

"Om het huidige immobilisme te overstijgen, besloot de koning om zo snel mogelijk een andere politicus van PJD aan te duiden als nieuwe regeringsleider", laat het koninklijke kabinet weten.

Benrikane was sinds 2011 premier en hij werd in oktober vorig jaar herkozen. Maar de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering zijn na vijf maanden nog altijd niet rond. De koning ziet niet onmiddellijk licht aan het einde van de tunnel, vandaar dat hij nu iemand nieuw wil aanstellen. 

Het is de eerste keer in de recente geschiedenis van het land dat Marokko zo lang zonder regering zit. Toch heeft de situatie weinig invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen of op het functioneren van de instellingen.

De PJD vergaarde bij de verkiezingen in oktober vorig jaar 125 zetels van de 395 in het Marokkaanse parlement. De progressievere Partij van de Authenticiteit en de Moderniteit (PAM) werd de tweede partij van het land met 102 zetels.

De spanningen tussen de vorige coalitiepartners, een combinatie van linkse en rechtse partijen, zijn ondertussen zodanig opgelopen, dat Benkirane er niet in geslaagd is om opnieuw een coalitie te vormen.

Meest gelezen