Moordenaar Nederlandse ex-politica Els Borst moet voor 8 jaar de cel in

Het gerechtshof in Den Haag heeft de moordenaar van de Nederlandse oud-minister van Volksgezondheid Els Borst, Bart van U., veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Anders dan de rechtbank, oordeelt het hof dat hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar is en dat hij dus voor een deel wist wat hij deed.

Bart van U. wachtte Borst in februari 2014 bij haar thuis in Bilthoven op. De 81-jarige vrouw kwam terug van een congres van haar partij D66. Hij diende haar in de garage tientallen messteken toe.

Toch werd hij pas een jaar later gevat toen bleek dat er een DNA-match was met een eerder gepleegd misdrijf. Intussen had hij ook in Rotterdam zijn zus vermoord, eveneens met tientallen messteken. De politie, het Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg kregen als gevolg van die ontdekking heel wat kritiek te verwerken, omdat de man na eerdere misdrijven niet was opgepakt en behandeld.

Bart van U. zat enkele maanden voor de feiten wel in een Belgische instelling. Maar daar is hij weggelopen en die instelling heeft dat niet aan de politie gemeld. Waarschijnlijk hebben de zorgverstrekkers daar geoordeeld dat hij geen gevaar was voor zichzelf of zijn omgeving. Er is ook geen overleg geweest met de Nederlandse ambassade.

Van U. bekende beide moorden. Hij beweerde dat hij een opdracht van God had gekregen om Borst, de verantwoordelijke van de euthanasiewet, te straffen. In het geval van zijn zus zou hij kwaad geweest zijn dat hij haar woning moest verlaten wegens verbouwingen.

Reporters

Eerst niet, nu wel naar de gevangenis

In juni 2016 werd in eerste aanleg geoordeeld dat Bart van U. niet naar de gevangenis moest. Wel werd hij toen tot terbeschikkingstelling (tbs) veroordeeld - vergelijkbaar met internering. De rechters in Rotterdam kwamen tot de slotsom dat zijn misdrijven hem vanwege zijn stoornis niet konden worden aangerekend.

Zij gingen daarmee een stap verder dan de deskundigen die hem onderzochten. Ze konden niet uitsluiten dat in het denken van Van U., die aan schizofrenie lijdt, toch nog een "reële component" zat. Justitie bleef van mening dat Bart van U. wel degelijk een celstraf verdient en was in beroep gegaan. Het gerechtshof in Den Haag heeft nu dus beslist dat de man toch voor 8 jaar achter de tralies moet.

Meest gelezen