Museum voor Natuurwetenschappen wil dinotentoonstelling via crowdfunding

"We hebben 25.000 euro nodig om "Ben", de plateosaurus, te kunnen tentoonstellen. Doneer en kom bij het Plateoteam!" Dat is de originele oproep die het Museum voor Natuurwetenschappen doet om een nieuwe dino in zijn collectie te bekostigen.
Belga
Archieffoto

Voor het eerst in meer dan 100 jaar krijgt het Museum de kans om een nieuw en authentiek dinoskelet tentoon te stellen. "Ben", een plateosaurus van bijna 5 meter lang, is bijna compleet. Het fossiel is een puzzel bestaande uit 200 stukken en komt uit een groeve bij de Zwitserse stad Frick.

Ben kwam in het Brusselse museum aan in mei 2016. Sindsdien zijn medewerkers van het dino-museum met engelengeduld de 200 botjes van deze dinosaurus aan het uitboren en in elkaar aan het puzzelen. Momenteel zijn meer dan 80 procent van de botten gereinigd en geprepareerd. 

Vanaf juni wordt de 5 meter lange dino dan in elkaar gezet. Het skelet zou tegen december 2017 klaar zijn voor de Dinogalerij van het museum, die dan 10 jaar heropening viert. Ben zal er zonder glazen vitrine tentoongesteld worden, wat uitzonderlijk is voor een origineel fossiel.

10 euro

Het Museum voor Natuurwetenschappen heeft nog 25.000 euro nodig om de kosten van de speciale dinotentoonstelling te drukken. Daarom lanceren ze voor de eerste keer een crowdfundingscampagne. Geïnteresseerden kunnen het project vanaf een bijdrage van 10 euro al steunen. "Mochten we het einddoel niet halen, dan word je volledig terugbetaald", zo laat het museum nog weten op zijn website.

Een dergelijk budget behoort niet tot de reserves van het museum, maar is wel nodig voor de montage van een op maat gemaakt metalen frame voor het skelet, de bouw van een podium en het ontwikkelen van educatief materiaal.

"Dinosaurussen zijn altijd nationaal patrimonium, dus je mag diegenen tentoonstellen die je in je land vindt. Het is moeilijker om er van andere landen te verkrijgen, tenzij illegaal, maar dat mogen wij natuurlijk niet. Dit is een unieke gelegenheid om een originele tentoon te stellen", vertelt Pascal Godefroit, paleontoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Meest gelezen