Nederlandse media: "Op weg naar Rutte III, maar met extra krassen"

De Nederlandse kranten en nieuwssites staan bijna uitsluitend in het teken van de verkiezingen. VVD-premier Mark Rutte op weg naar een derde ambstermijn, de historische nederlaag van PvdA-leider Lodewijk Asscher en het tegenvallende resultaat van PVV-kopstuk Geert Wilders staan centraal. Net als de vraag: wat nu? "Rutte kan door, maar met wie?"

Algemeen Dagblad: "Koers naar Rutte III"

"Toch weer Rutte" kopt het Algemeen Dagblad in zijn papieren editie. Ondanks een verlies van tien zetels in de Tweede Kamer mag de liberale VVD van premier Mark Rutte zich uitroepen als winnaar van de parlementsverkiezingen. De krant brengt de reeks overwinningen in beeld op de voorpagina met foto's van Rutte uit vorige jaren. De VVD zet koers naar Rutte III: "Het is nu aan hem om met al zijn ervaring en pragmatisme een regering tot stand te brengen."

Financieele Dagblad: "Rutte III wordt een complexe puzzel"

Het Financieele Dagblad brengt een glunderende Mark Rutte naar voren. Het verlies voor de VVD valt mee, schrijft de krant, waardoor de premier een nieuwe coalitie kan leiden. Maar welke? Hij kan zijn karwei afmaken, maar het zal een complexe puzzel worden. Rutte III zal hoe dan ook geen radicale breuk zijn met Rutte II, maar vooral een afscheid van de PvdA.

NRC Next: "Land besturen is geen dankbare klus"

Regeren doet pijn, het land besturen is geen dankbare klus, schrijft NRC Next. Dat merkten de VVD en vooral PvdA. Kiezers hebben het dragen van bestuursverantwoordelijkheid hard afgestraft: beide regeringsfracties hebben samen ongeveer de helft van hun zetels verloren. Maar premier Mark Rutte is de grootste. Hij kan dus door. Maar met wie? De neiging naar "fatsoenlijk rechts" is duidelijk, maar Nederland is ook nog verder versnipperd geraakt.

Het Parool: "Rutte zal zijn pragmatische kant nodig hebben"

VVD blijft de grootste, winst voor GroenLinks, PvdA lijdt enorm verlies, onthoudt Het Parool van de Nederlandse verkiezingen. Van de aangekondigde "patriottische lente" komt door het resultaat van PVV-leider Geert Wilders voorlopig niets terecht. Mark Rutte kan opnieuw het voortouw nemen om een grote coalitie Rutte III tot stand te brengen. Zijn pragmatische kant zal hij hard nodig hebben om dat kabinet te realiseren.

De Telegraaf: "Grote schaakspel kan beginnen"

"En dat is drie!", kopt De Telegraaf, verwijzend naar de derde verkiezingsoverwinning op rij voor VVD-leider Mark Rutte. Hoewel de liberalen acht zetels moeten inleveren, blijven ze de concurrentie voor. Het succes van de VVD zou wel eens bepaald kunnen zijn door het resolute handelen van Rutte in de Turkije-crisis en door zijn "onverwoestbare optimisme". En terwijl het stof van de verkiezingen nog neerdaalt, worden vandaag mogelijk al cruciale stappen gezet richting de vorming van een nieuw kabinet. "Het grote schaakspel kan beginnen."

Trouw: "Wakker in een rechts Nederland"

Trouw brengt op de voorpagina van zijn papieren editie de historische nederlaag van de PvdA prominent in beeld. Het bedrukte gezicht van lijsttrekker Lodewijk Asscher spreekt boekdelen. "PvdA sprakeloos na drama", kopt de krant. Op de nieuwssite klinkt het: "Nederland is vanochtend wakker geworden in een rechts land, met de VVD als onbetwiste winnaar. Weliswaar is het niet zo rechts als eerder dit jaar werd gedacht, toen de PVV nog de peilingen aanvoerde."

De Volkskrant: "Een kras voor Rutte erbij"

Geert Wilders mag vanuit de coulissen opereren, in Europa heerst opluchting. Maar in Nederland ziet het toneel er vanop afstand minder geruststellend uit, schrijft De Volkskrant. Het regeringsbeleid is keihard afgestraft en het land is rechtser geworden. "Het omvangrijke verlies van de VVD en vooral de oplawaai voor de PvdA springt in het oog. Ondanks Erdogan en een goed draaiende economie rekent de kiezer genadeloos af met de regering. (...) Rutte sprak gretig over de littekens die besturen hem had gebracht. Deze overwinningsnederlaag is nog een kras erbij. De Rutte-moeheid kondigde zich al aan. Nu begint een volgend kabinet onder de hypotheek hoe lang Rutte nog meegaat."

Meest gelezen