Ook nieuwe inreisverbod Trump geblokkeerd: "Naar Hooggerechtshof als het moet"

"Dit is verkeerd, dit is slecht, dit is een ongeziene machtsoverschrijding." Zo reageert de Amerikaanse president Donald Trump op de beslissing van een federale rechter in Hawaï om de herwerkte versie van zijn inreisverbod te blokkeren. Hij belooft desnoods naar het Hooggerechtshof te trekken.

President Trump vaardigde vorige week maandag een nieuw inreisverbod uit nadat de oorspronkelijke ban door een federaal hof van beroep werd opgeschort. Maar volgens Hawaï is ook dat nieuwe verbod in strijd met de Amerikaanse grondwet en de staat stapte - net als een tiental andere Amerikaanse staten - naar de rechter. En kreeg gelijk.

Volgens rechter Derrick Watson zijn de stellingen van de Amerikaanse regering niet logisch en is het ook niet ondenkbaar dat de ban moslims op zich viseert." In zijn 43 bladzijden tellende vonnis schrijft hij onder meer dat het pleidooi van de Amerikaanse regering dat het nieuwe inreisverbod moslims niet discrimineert, niet kan overtuigen.

Advocaten voor de regering hadden geargumenteerd dat de ban niet religieus geïnspireerd was omdat het slechts van toepassing is op enkele landen. Met andere woorden, het inreisverbod geldt niet voor àlle landen met een grote moslimpopulatie, dus het viseert ook geen moslims. "Een tastbare onlogica", schrijft de rechter. "Het idee dat je enkel animositeit kan tonen ten opzichte van een groep als je hen allemààl viseert, is fundamenteel verkeerd."

Watson verwijst ook expliciet naar de retoriek van Trump en zijn team tijdens de verkiezingscampagne en na zijn verkiezing tot president. De tekst van het inreisverbod kan niet los worden gezien van die context. "Zo is er bijvoorbeeld niks verholens aan een persbericht van Trump waarin hij oproept tot een totale, complete stop voor moslims die naar de VS willen komen."

"Een ongeziene machtsoverschrijding van de rechter"

President Trump kondigde de beslissing tijdens een rally in Nashville aan als "verschrikkelijk, verdrietig nieuws". "Is deze uitspraak niet gedaan door een rechter uit politieke redenen?" wierp hij zijn joelende achterban voor. Hij had het over "een ongeziene machtsoverschrijding". "Deze beslissing creëert een zwak beeld van ons. Ik ga deze verschrikkelijke uitspraak aanvechten. Ik wil deze zaak zo ver drijven als nodig is, tot aan het Hooggerechtshof als het moet. We zullen winnen."

Volgens de president heeft het inreisverbod als doel om terroristen te verhinderen Amerikaans grondgebied te betreden. "Dit is een zaak van nationale veiligheid. De grondwet geeft de president de macht om de immigratie op te schorsen in het nationaal belang", argumenteerde de Republikein.

"Laat mij jullie iets vertellen. Ik denk dat we gewoon terug moeten gaan naar het oorspronkelijke inreisverbod en all the way gaan. Het gevaar is duidelijk, de wet is duidelijk, de noodzaak voor mijn inreisverbod is duidelijk."

Beslissing geldt voor de hele VS

Het nieuwe inreisverbod moest normaal vandaag in werking treden. Het impliceerde een ban van 90 dagen voor mensen uit zes voornamelijk islamitische landen (Syrië, Iran, Soedan, Somalië en Jemen; Irak werd er in tegenstelling tot de eerdere ban uitgelaten) en een ban van 120 dagen voor vluchtelingen. De beslissing van de Hawaïaanse rechter geldt voor de hele VS. Dat betekent dat de inwoners van de zes landen en vluchtelingen nog steeds naar de VS kunnen reizen.

Meest gelezen