Oud-premier van Nederland stemde niet voor zijn eigen partij

De voormalige Nederlandse premier Dries Van Agt (CDA) heeft bij de verkiezingen gisteren niet op zijn eigen partij gestemd, maar wel voor GroenLinks. Dat heeft hij gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Van Agt, die minister-president was van 1977 tot 1982, is het op een aantal punten niet eens met zijn partij. Het belangrijkste punt is de positie die het CDA aanneemt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Ik heb niet voor het CDA gestemd, ook al omdat de partij een onvoldoende humane opstelling heeft ten opzichte van vluchtelingen. Een christelijke partij moet dichter zitten bij 'wir schaffen das' dan bij mijnheer Orban van Hongarije", zegt de 86-jarige Van Agt. Hij heeft dan ook voor GroenLinks gestemd, de partij die op dat punt een heel ander standpunt innam.

Meest gelezen