Schietpartij in school in Zuid-Franse stad Grasse

In de Zuid-Franse stad Grasse zijn bij een schietpartij aan een middelbare school acht lichtgewonden gevallen. Het terreuralarm werd meteen na het incident afgekondigd, maar er is intussen geen sprake meer van een terreurdaad. De dader, een zwaarbewapende jongen van 17, is opgepakt.

Rond iets voor 13 uur vanmiddag viel de zwaarbewapende 17-jarige jongen zijn middelbare school Alexis de Tocqueville binnen. Hij zou geen terroristische bedoelingen hebben gehad en hij is een onbekende bij de politie. Zijn doelwit zou de schooldirecteur zijn geweest. De schutter raakte ook de directeur én twee leerlingen. Een vijftal anderen raakten lichtgewond in de paniek die er na bij de schietpartij ontstond.

"Een leerlinge vertelde dat ze in de klas allemaal onder de tafels moesten gaan zitten en dat ze opstond om een raam dicht te doen. Daar zag ze buiten de dader staan, die daarna in de lucht schoot en wegliep", zegt correspondent Frank Renout. Verschillende leerlingen zijn het gebouw uit gevlucht en zochten bescherming in een McDonalds en een fietsenwinkel in de buurt. 

In Frankrijk werd meteen na het incident het terreuralarm afgekondigd. Eliteagenten van RAID werden ingezet, maar het gaat dus niet om een terreurdaad. In Nice, zo'n 40 kilometer verderop en de plaats van de aanslag bij het 14 juli-vuurwerk, is een crisiscel opgericht.

Premier Bernard Cazeneuve heeft zijn bezoek aan het Franse departement Somme ingekort na de schietpartij in Grasse en de bombrief in Parijs. De Franse minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem is naar Grasse gegaan en laat daar weten dat de schutter een jongen is met psychische problemen. "Het was een zotte daad door een labiele jongeman die gefascineerd is door wapens."

Ooggetuige in Grasse: "Dat dit in Parijs gebeurt, maar toch niet hier?"

Meest gelezen