Slachtoffers aanslagen Brussel zullen sneller worden vergoed

De slachtoffers van de aanslagen van 22 maart zullen sneller worden uitbetaald door de verzekeringsmaatschappijen en wie recht heeft op een morele schadevergoeding krijgt dubbel zoveel als normaal. Dat schrijven De Standaard en het Nieuwsblad en is aan onze redactie bevestigd.

Uit de cijfers die de federatie van verzekeraars, Assuralia, vorige week bekendmaakte, blijkt dat er tot nu toe 16,5 miljoen euro is uitbetaald  aan de slachtoffers van de aanslagen. Nochtans is de totale kost voor de verzekeringsmaatschappijen een heel pak hoger: 75,8 miljoen euro voor Zaventem en 42,9 miljoen voor de metro-slachtoffers.

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block wachten de verzekeringsmaatschappijen veel te lang met de uitbetalingen. Voor de aanslag in Zaventem is nog maar 18 procent van de schadevergoedingen betaald, en voor de aanslag op de metro zelfs nog maar 8 procent. De regering is daarom gaan samenzitten met de verzekeraars om een oplossing te zoeken en dat heeft tot een akkoord geleid.

Sneller betalen

De verzekeringsmaatschappijen hebben nu beloofd sneller met geld over de brug te komen en duidelijker te communiceren met de slachtoffers en hun nabestaanden. Die weten nu dikwijls niet waar ze juist aan toe zijn.

Ook zullen de slachtoffers die recht hebben op een morele schadevergoeding meer geld krijgen dan in de indicatieve tabellen is voorzien. Het gaat bijvoorbeeld om een man of een vrouw die zijn partner heeft verloren of die een blijvende handicap heeft opgelopen.

Speciaal voor de slachtoffers van de aanslagen gaan deze bedragen nu verdubbeld worden. Wie minder dan 10 procent invaliditeit heeft overgehouden aan de terreuraanslagen, krijgt ook een hogere morele schadevergoeding, maar niet het dubbele, zo is overeengekomen.

Meest gelezen