SX: "Weigering VS dubbel zuur omdat het een vraagteken blijft"

Het uiteenspatten van de Amerikaanse droom doet de Kortrijkse groep SX een dag na hun weigering op de luchthaven nog steeds veel pijn. Dat heeft zangeres Stefanie Callebaut gezegd op Studio Brussel. Coely en SX kregen pas vlak voor hun vertrek te horen dat ze de VS niet binnen mogen.
Matthias Engels

Zowel de Antwerpse rapster als de Kortrijkse groep hadden de kans om zich op SXSW, het grootste showcasefestival ter wereld, te presenteren aan concertprogrammatoren en mensen uit de platensector. Maar die droom spatte voor beide artiesten gisteren uiteen, op de luchthaven. Waarom ze precies de toegang tot de VS geweigerd zijn, is SX alvast een dag later nog niet duidelijk. Mogelijk hadden ze een werkvisum nodig en geen klassiek toeristenvisum. 

"Onze teleurstelling is immens, omdat we met zoveel vraagtekens achterblijven. Tot op heden hebben we nog geen duidelijke reden voor die beslissing gekregen. We stonden aan de vertrekbalie in Parijs, voor onze vlucht naar Dallas, en het enige wat we weten is dat onze papieren niet in orde waren", vertelt Callebaut bij Linde Merckpoel op Studio Brussel. "Vreemde zaak, want maandag hadden we wel nog een goedgekeurd formulier op zak, maar opeens bleek dat onvoldoende, of niet geldig. Meer uitleg krijgen we niet."

Voor SX, die zich vanavond zouden voorstellen op SXSW, is die weigering een dubbele streep door de rekening. "Na ons optreden vanavond zouden we daar nog een tijdje rondreizen om promo te doen. We wilden vanuit dat optreden verder timmeren aan onze weg in de VS", zegt Callebaut. "We staan daar momenteel in de speellijsten van verschillende radiostations. Dus voor ons is het dubbel zuur, want we hebben geen idee wanneer we terug kunnen naar de VS. Afwachten dus."

Werkvisum vs. toeristenvisum

Ook artiesten uit andere landen laten via sociale media weten dat ze door visumproblemen niet naar SXSW kunnen afreizen. Wie naar de VS afreist als toerist, heeft aan een klassiek toeristenvisum (de zogenoemde ESTA, nvdr) voldoende. Wie voor andere doeleinden naar de VS afreist, moet een specifiek visum hebben om te mogen werken.

SXSW bevindt zich in de schemerzone: het is een showcasefestival waar artiesten niet betaald worden voor hun optreden. Muzikanten uit de hele wereld reizen naar die plek af in het kader van hun beroep, maar leveren strikt gezien geen betaalde prestatie. Volgens de letter van de wet mag je echter geen optredens geven met louter een ESTA op zak.

Zanger en gitarist Pascal Deweze legt in een Facebookpost de vinger op de wonde. Met zijn band Sukilove werd hij door de ontbrekende "workpermits" al geweigerd om naar de VS te reizen. Het visumbeleid lijkt onder president Trump dus niet meteen verstrengd, maar wordt mogelijk wel even strikter toegepast.

Meest gelezen