Talpa: "We maken nog kans op De Telegraaf tegenover Mediahuis"

Talpa is niet kansloos in de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG), omdat TMG-grootaandeelhouder familie Van Puijenbroek verplicht is zijn stukken aan te bieden bij een hoger en kansrijk bod. Dat zegt de advocaat van het bedrijf van de Nederlandse mediamagnaat John de Mol tijdens een zitting van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Talpa strijdt met het krantenbedrijf Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg) en de investeringsmaatschappij van Van Puijenbroek, VP Exploitatie (VPE), om de uitgever van De Telegraaf, Nederlands grootste krant. TMG heeft zich achter het bod van die twee geschaard, ook omdat zij onder geen beding van plan zouden zijn hun gezamenlijke belang van 60 procent aan Talpa te verkopen.

Maar daarmee gaat VPE volgens Talpa tegen afspraken in waarin is vastgelegd dat de grootaandeelhouder zijn stukken aanbiedt bij een aantrekkelijker bod met zekerheid van slagen. Als VPE zich aan die afspraak zou houden, zou Mediahuis volgen, aldus de advocaat van Talpa. Daarmee zou het bod kans op slagen hebben.

De raad van commissarissen (vergelijkbaar met de raad van bestuur in België) van TMG schoof begin deze maand CEO Geert Jan van der Snoek en financieel topman Leo Epskamp opzij, om steun te kunnen verlenen aan Mediahuis en VPE. De twee geschorste directieleden spraken in de bomvolle rechtszaal via hun advocaat van een "machtsgreep", die "chaos heeft gecreëerd". Zij wezen met een beschuldigende vinger naar TMG-commissaris Guus van Puijenbroek, die formeel geen rol speelt bij de overname, maar informeel commissarissen onder druk zou hebben gezet.

De geschorste managers eisen net als Talpa dat er een onafhankelijk commissaris wordt benoemd bij TMG. Verder vinden ze dat hun schorsing per direct moet worden opgeheven.
Eerder deze week benoemde de raad van commissarissen een algemeen directeur ad interim.

Meest gelezen