Vriend van Loridon vraagt actie Belgische overheid na aanslagen

Eén van de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Zaventem, de voormalige basketbalspeler Sébastien Bellin, klaagt aan dat hij van de Belgische overheid niets meer te horen krijgt over allerlei praktische en financiële regelingen die beloofd werden. De vriend van de Antwerpse basketter Pieter Loridon overweegt ook gerechtelijke stappen tegen vliegtuigmaatschappij American Airlines.

"Ik wacht al een jaar op duidelijkheid", zegt Bellin. "Ik spreek niet in naam van alle slachtoffers, maar ik heb wel verschillende contacten gehad met andere slachtoffers die er op dezelfde manier over denken. Er wordt gesproken van een statuut en een pensioen voor de slachtoffers, maar concreet is er nog niets. Het is niet enkel een kwestie van geld, maar een kwestie van erkenning. In de realiteit is er nog een grote weg af te leggen voor de slachtoffers."

Bellin onderging al acht operaties en leed zware fysieke en psychische schade, zegt zijn advocaat. "Zijn been hing letterlijk aan een zijden draadje en meer dan drie maanden bleef er twijfel over de noodzakelijkheid van een amputatie. Verschillende slachtoffers, zo ook Sebastien, dienen te vechten om de operatiefacturen te kunnen betalen en andere kosten. Dit is niet langer houdbaar. Er moet snel een dringende, bijkomende vergoeding voor de slachtoffers komen."

American Airlines

Bellin denkt er ook over na een klacht in te dienen tegen American Airlines. "Mijn cliënt ging met American Airlines vliegen en hij bevond zich in de buurt van de incheckbalie van de maatschappij op het ogenblik dat hij slachtoffer werd van de aanslag", zegt zijn advocaat.

"Er was geen enkele beveiligingsmaatregel daar. De maatschappij is nalatig geweest. Dat was ook zo bij 9/11 en blijkbaar hebben ze daaruit geen lessen geleerd. We hebben de maatschappij proberen contacteren en wijzen op hun verantwoordelijkheid, maar ze steken hun kop in het zand."

De advocaat geeft nog geen details over de gerechtelijke stappen tegen de luchtmaatschappij. "Na 9/11 heeft American Airlines niet officieel zijn nalatigheid erkend, maar ze hebben wel schadevergoedingen uitbetaald. Uit rapporten en uit de reconstructie blijkt dat er weinig of geen beveiliging was, dat de terroristen daar tien minuten ongestoord konden rondlopen."

"De overheid draagt ook een verpletterende verantwoordelijkheid. Wanneer we de puzzel leggen, kunnen we niet anders dan vaststellen dat er zeer beperkte veiligheidsmaatregelen waren in de inkomhal van Zaventem op 22 maart", stelt de advocaat. "Minstens een gebrek aan voorzichtigheid en vooruitziendheid kan aan de Belgische Staat verweten worden

Zijn verhaal

 In "Van Gils & gasten" deed Bellin eind vorig jaar zijn verhaal. Hoe hij geraakt werd, bijna doodbloedde en als bij wonder weer leerde lopen.

Meest gelezen