VVD van Rutte blijft grootste partij in Nederland, PVV van Wilders tweede

De Nederlandse premier Mark Rutte kan opnieuw aan de slag om een kabinet te vormen. Zijn VVD komt - met zo goed als alle stemmen geteld - met 33 zetels als grootste partij uit de verkiezingen. Van de aangekondigde "patriottische lente" komt voorlopig niets terecht. De PVV wint wel, maar blijft steken op 20 zetels, een winst van 5. De PvdA lijdt het grootste verlies in haar bestaan: ze verliest 29 zetels.

Het beeld dat overblijft na het tellen van 95 procent van de stemmen is een versplinterd politiek landschap. De Nederlanders brengen maar liefst 13 partijen naar de Tweede Kamer. Dat is nog geen record, in 1933 waren er 14 partijen.

De VVD van Rutte is de grootste partij met 33 zetels, dat zijn er 8 minder dan bij de vorige verkiezingen. De PVV van Wilders wint 5 zetels en wordt met 20 zetels de op een na grootste partij.

Het was lange tijd een nek-aan-nek-race met CDA en D66, maar die hebben uiteindelijk elk op 19 zetels. Hierachter volgen grote winnaar GroenLinks met 14 zetels (een plus van 10) en de SP eveneens met 14 (minus 1).

Grote verliezer is de PvdA. De partij verliest 29 zetels en houdt er nog maar 9 over.

Twee nieuwe partijen in de kamer

Er komen ook twee nieuwe partijen in de Tweede Kamer. Lijsttrekker Tunahan Kuzu van DENK mag 3 zetels gaan innemen. Hij zat voorheen ook al samen met Selcuk Öztürk in de Kamer nadat ze waren afgesplitst van de PvdA. DENK veegde die partij van de kaart in een aantal grote steden.

Een echte nieuwkomer is Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema mogen zitting gaan nemen in een blauwe zetel. Van de kleintjes doet de Partij voor de Dieren heel goede zaken. Ze gaat van 2 naar 5 zetels. 50PLUS blijft steken op 4. De ChristenUnie en de SGP blijven stabiel op respectievelijk 5 en 3 zetels.

De VVD mag het voortouw nemen bij de formatie. Rutte heeft steeds aangegeven CDA en D66 als natuurlijke partners te zien. Hij heeft met deze cijfers echter een vierde partij nodig om tot een meerderheid te komen. De algemene verwachting is dat het een lange formatie wordt.

PvdA verliest zwaar in de grote steden

In Amsterdam is GroenLinks de grootste partij met 19,3 procent van de stemmen. Het sociaaldemocratische PvdA verliest erg zwaar in de hoofdstad. Bij de vorige verkiezingen was ze nog de grootste partij, met 35,8 procent. Nu haalt ze slechts 8,4 procent. Het linksliberale D66 is de tweede partij geworden in Amsterdam, met 18,2 procent. De liberale partij VVD komt op 15,2 procent.

Ook in andere grote steden lijdt de PvdA een dramatische nederlaag. In Rotterdam krijgt de partij van Lodewijk Asscher 6,4 procent van de stemmen, dat was in 2012 nog 32 procent. De VDD is de grootste partij in Rotterdam met 16,4 procent. Ook DENK, SP, GroenLinks, D66 en PVV zijn groter geworden dan PvdA.

In Den Haag is VVD de grootste, met 20,6 procent. PvdA is gekrompen tot 6,5 procent en is teruggevallen naar de zesde plaats. Bij de vorige parlementsverkiezingen waren de sociaaldemocraten nog de grootste partij in Den Haag met 29,2 procent.

In Utrecht is D66 de winnaar met 22,2 procent van de stemmen. GroenLinks is tweede met 20,2 procent. De VVD is de derde partij. De PvdA moet tevreden zijn met 5,9 procent. Ook hier was de partij in 2012 de grootste met 29,6 procent.

Meest gelezen