Wanneer twee landen strijden om de financiële jobs... loopt Polen ermee weg?

Niet Frankrijk of Duitsland maar Polen zou wel eens de grootste winnaar kunnen worden van de strijd om de financiële jobs na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Terwijl Parijs of Frankfurt vooral mikken op de topbankiers heeft Polen begrepen dat er met de middenkaders veel meer te verdienen valt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
In de wijk La Défense in Parijs wordt nu al duchtig gebouwd aan extra kantoren.

Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 hebben heel wat Polen hun geboorteland verlaten om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken. Er wonen naar schatting ruim 830.000 Polen in Groot-Brittannië, de meesten werken in de bouw, de horeca en de dienstensector.

Maar nu de Britten de Europese Unie gaan verlaten, wil de Poolse regering de jobs die daar op de wip staan naar Polen halen, zodat Poolse krachten ze kunnen uitvoeren. Met dat doel voor ogen heeft de Poolse vereniging van dienstverlenende bedrijven een samenwerking opgezet met enkele grote banken, verzekeraars en investeringsfondsen. De nadruk daarbij ligt niet op de topjobs, maar op het zogenoemde middle office: bedienden die ingezet worden voor risk management of IT.

"Vijfde Londense jobs kan in Polen gebeuren"

Pawel Panczyj, de directeur van de koepelvereniging, heeft er alle vertrouwen in dat zijn plan vruchten zal afwerpen. En terecht blijkbaar. De regionale directeur van een grote investeringsbank vertelde aan het persagentschap Reuters dat tot een vijfde van de jobs in Londen evengoed in Polen zouden kunnen worden uitgevoerd.

Het nakende Britse vertrek uit de Europese Unie dwingt heel wat financiële instellingen in de Londense City immers om uit te kijken naar een andere uitvalsbasis. Bijkomende financiële druk door herstructureringen maakt dat landen als Polen met goed opgeleid personeel, lage huurprijzen en vooral een lagere loonkost opeens heel aantrekkelijk worden.

25.000 tot 30.000 extra jobs in 2017

Polen heeft de voorbije decennia dan ook een stevige financiële reputatie opgebouwd. Grote West-Europese instellingen als Crédit Suisse en UBS brachten er hun informatica-afdeling en back office administratie onder. Alles samen zou het gaan om een 40.000-tal banen.

De Poolse regering hoopt dit jaar alleen al 25.000 tot 30.000 jobs uit de Londense City te kunnen binnenhalen.

Meest gelezen