Wilders: "Niet wat ik had gehoopt, maar ik behoor tot de winnaars"

Geert Wilders, van de rechts-populistische partij PVV, geeft toe dat zijn verkiezingsresultaat minder is dan de 30 zetels waarop hij had gehoopt. Maar hij bekijkt het ook positief: "Ik behoor tot de winnaars." Eerder gisteravond waarschuwde hij premier Rutte al: "U bent nog niet van me af!"

Wilders' partij komt met zo goed als alle stemmen geteld voorlopig uit op 20 zetels. Dat betekent een winst van 5 zetels. Niet echt wat hij had gehoopt, want Wilders mikte op 30 zetels.

Toch is Wilders tevreden, want "ik behoor tot de winnaars". "Er hebben anderhalf miljoen mensen op ons gestemd en dat is geweldig. Na een paar verkiezingen verloren te hebben, hebben we eindelijk een keer gewonnen." Wilders verklaarde ook meermaals dat hij bereid is om in de nieuwe Nederlandse regering te stappen. "Ik ben beschikbaar. Ik heb dat altijd gezegd. Ik wil dat graag."

Als dat niet gebeurt, belooft hij "keihard oppositie te voeren" en ervoor te "zorgen dat die patriottische lente alsnog gaat plaatsvinden".  Wilders liet tot slot optekenen dat Mark Rutte "heel enge woorden" gebruikt, als hij zegt dat met de verkiezingen het verkeerde soort populisme is gestopt. "Ik begrijp niet zo goed wat hij bedoelt. Zijn er dan goede en slechte populisten? Ik zie mezelf niet als populist."

Eerder gisteravond waarschuwde hij premier Rutte al via Twitter: "U bent nog niet van me af! PVV-stemmers bedankt! We hebben zetels gewonnen! Eerste winst is binnen!"

Meest gelezen