"Ik heb niet de ambitie om het te maken in Hollywood"

De Vlaamse acteur Johan Heldenberg heeft na zijn succesvolle rol in "The broken circle breakdown" niet meer in Vlaanderen gewerkt. "Iedereen weet dat ik na de film een zware depressie en een burnout heb gehad. Ik kreeg geen telefoontjes meer uit Vlaanderen. Ik heb sindsdien veel in het buitenland gewerkt, voornamelijk in Frankrijk", aldus Heldenberg. Vanaf 10 mei is Heldenberg ook te zien in de Hollywoodproductie "The zookeeper's wife".

Johan Heldenberg heeft zijn carrière opnieuw helemaal op de rails gekregen na een moeilijke periode in de nasleep van het succes van "The broken circle breakdown". Een van zijn hoogtepunten in de voorbije jaren was zijn rol in de Hollywoodproductie "The zookeeper's wife".

"Het is onwaarschijnlijk. Ik was aan het werk in Italië en ik kreeg een telefoontje van mijn agent. Je moet nu meteen skypen, klonk het. Ik skypete met de regisseuse van "The zookeeper's wife" en had de rol meteen te pakken. Dat gebeurt gewoon nooit. Enkele maanden later stond ik op de set in Praag met Jessica Chastain", vertelt Heldenberg in "Culture club" op Canvas.

Het was Jessica Chastain die hem absoluut wou in de rol van directeur van de zoo van Warschau. "Als a-list-actrice heeft ze veel macht. Ze won al twee Oscars en als zij niet mee zou spelen in "The zookeeper's wife", dan ging de film gewoon niet door. De onderhandelingen met een Amerikaanse acteur waren afgesprongen en ze zochten een Europese acteur. Chastain wou mij absoluut hebben."

Jessica Chastain heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze een grote fan was van de Belgische film "The broken circle breakdown". "Mocht ze een vrouwelijke hoofdrol nodig hebben gehad voor het project, ze zou wellicht Veerle Baetens gekozen hebben", vervolgt Heldenberg.

De acteur is niet van plan om zich te focussen op een carrière in Hollywood. "Ik ben nooit ambitieus geweest, maar ik ben niet bereid om naar Amerika te verhuizen. In LA wonen 170.000 acteurs. Ze zitten daar niet te wachten op een 50-jarige Gentenaar. Af en toe iets doen in Amerika, zou geweldig zijn. Maar voor hetzelfde geld lukt dat niet."

"The zookeeper's wife" vertelt het verhaal van de directeur van de zoo van Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de eerste dag van de inval van de Nazi's in Polen wordt de zoo gebombardeerd. De directeur en zijn vrouw besluiten om een kooi in de zoo te gebruiken als schuilplaats voor joodse mensen. Op die manier hebben ze driehonderd mensenlevens gered. Op 10 mei verschijnt de film in de Belgische bioscopen.

"In mei en juni wil ik een nieuwe monoloog spelen"

Johan Heldenberg kondigde in "Culture club" ook aan dat hij broedt op een nieuw project. "Ik heb een monoloog geschreven in tien dagen tijd en wil die in mei en juni opvoeren. Ik ben nog op zoek naar plaatsen waar dat door kan gaan", klinkt het.

De acteur gaat zelf op zoek naar culturele centra die nog niet volboekt zijn. "Normaal moet je een voorstelling enkele jaren op voorhand aanbieden opdat ze in de programmabrochures opgenomen kunnen worden. Ik ga proberen het anders aan te pakken. Iedereen mag mij bellen als ze een plaats kennen waar ik de monoloog zou kunnen opvoeren", besluit Heldenberg.

Meest gelezen