Bakkers en begrafenisondernemers kunnen makkelijker onderneming opstarten

De Vlaamse regering heeft beslist de huidige vestigingswetgeving af te schaffen voor een hele reeks beroepen. Zo moet een einde komen aan de discriminerende situatie waarbij aan Vlaamse ondernemingen meer voorwaarden worden opgelegd dan kan gevraagd worden aan buitenlandse ondernemers.

Volgens de vestigingswet moet elke ondernemer een aantal ondernemersvaardigheden bewijzen. Voor een hele reeks "gereglementeerde beroepen" gaat dat niet enkel over een attest bedrijfsbeheer, maar ook over specifieke beroepsbekwaamheden.

Europese regelgeving stelt echter dat elke Europeaan in elke lidstaat op een gelijke manier toegang moet hebben tot beroepen. "Dat maakt dat een Nederlandse kapper zomaar in Vlaanderen een onderneming kan starten, terwijl aan een Vlaming extra voorwaarden worden opgelegd. Dat is discriminerend en op die manier maken we het onze Vlaamse ondernemers extra moeilijk", legt minister van Economie Muyters (N-VA) uit.

Daarom schrapt de minister nu na overleg met de sectorfederaties de vestigingswet voor een hele reeks beroepen. Het gaat daarbij om: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager en garagisten, koetswerkers en fietsenmakers. Er lopen ook gesprekken voor bijkomende beroepen, met name in de bouwsector.

Volgens minister Muyters wordt de kwaliteit van de dienstverlening bovendien al gewaarborgd door bestaande wetgeving op het vlak van onder meer gezondheid en milieu. "Aparte voorwaarden opleggen in een aparte vestigingswetgeving is met andere woorden ook overbodig", aldus Muyters.

Sectoren krijgen wel de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar alternatieven om de kwaliteit van hun dienstverlening in de verf te zetten. "Die maatregelen kunnen dus van sector tot sector verschillen, kwaliteitslabels als 'Keurslager' of 'Warme Bakker' hebben bijvoorbeeld ook een onderscheidende werking", stelt Muyters.

Meest gelezen