Bluesmuzikant James Cotton is overleden

De bedreven mondharmonicaspeler en bluesmuzikant James Cotton is overleden. Hij stierf donderdag op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking in een ziekenhuis in Austin, Texas. Dat deelde zijn platenmaatschappij Alligator Records mee. "Cotton kon met de pure kracht van zijn spel letterlijk de gevoelens uit zijn mondharmonica sleuren", klinkt het over de Grammywinnaar.

James Cotton werd op een katoenplantage in Tunica, Mississippi, geboren en verdiende al op negenjarige leeftijd geld als muzikant. Het bespelen van de mondharmonica leerde hij van Sonny Boy Williamson.

Ook Howlin' Wolf was een van Cottons metgezellen, vooraleer hij twaalf jaar lang met Muddy Waters ging toeren en met hem platen opnam. Hij stond ook met Janis Joplin, The Grateful Dead, Led Zeppelin, B.B. King en Santana op het podium en ging op ruim 60-jarige leeftijd wereldwijd op toernee.

In een interview op de radiozender NPR zei Cotton in 2013: "Ik ben vermoedelijk met de blues geboren, blues is alles wat ik ken".

Meest gelezen