Britten in de ban van 100-jarige Vera Lynn

Vera Lynn brengt aan de vooravond van haar honderdste verjaardag een album uit. Daarmee is ze de oudste artiest die een album uitbrengt in Groot-Brittannië. De zangeres veroverde tijdens de Tweede Wereldoorlog de harten van alle Britten nummers als "We'll meet again".
AP2010

In Groot-Brittannië wordt dit weekend bijzonder veel aandacht besteed aan de honderdste verjaardag van Vera Lynn. Samen met koningin Elisabeth is ze nog de enige die overblijft uit de periode van de Britse grandeur en het succes van de Britse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De zangeres groeide tijdens WOII uit tot "the forces sweetheart" omdat ze, dikwijls op gevaar voor eigen leven, de wereld rondreisde om de Britse troepen te entertainen en een hart onder de riem te steken.

"Met haar nummer "We'll meet again" zong ze de Britse troepen toe dat ze opnieuw thuis zouden komen. Een komiek zei onlangs nog dat het niet Churchill was die de Nazi's heeft verslagen, maar Vera Lynn, die de Nazi's heeft doodgezongen. Ze is nog steeds bijzonder populair. Het is een symbool van beter tijden", meldt Lia van Bekhoven.

1961 AP

Album, concert en veel aandacht in de media

Vera Lynn wordt het komende weekend uitgebreid in de bloemen gezet in de Britse media. Vandaag ligt het nieuwe album van de zangeres in de winkelrekken.

"Daarmee is ze de oudste artiest ooit in de Britse top twintig van de hitparade. Ze stelt haar eigen record scherper. Drie jaar geleden stond ze met haar vorige album in de top twintig op 97-jarige leeftijd", aldus Van Bekhoven.

Het verjaardagsconcert ter ere van Vera Lynn op zaterdag woont de zangeres op doktersadvies niet bij. "En komende maandag viert ze samen met familie en vrienden bij haar thuis haar verjaardag. Dat wordt een echte Britse theeparty", besluit Van Bekhoven.

Meest gelezen