Britten weerleggen aantijgingen over afluisteren Trump Tower

Het Britse agentschap voor informatiebeveiliging ontkent met klem dat het Donald Trump tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft afgeluisterd. Een commentator van Fox News beweerde onlangs dat president Barack Obama de Britten ingeschakeld had om de Trump Tower af te luisteren. GCHQ noemde de aantijgingen "nonsens, compleet belachelijk en te negeren". Dat GCHQ überhaupt al reageert is op zich al hoogst uitzonderlijk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Andrew Napolitano, een voormalige rechter en tegenwoordig commentator bij Fox News, beweerde onlangs tijdens een interview dat drie bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem bevestigd hadden dat de regering-Obama GCHQ had ingezet om Trump te bespioneren. "Op die manier zouden er ook geen Amerikaanse vingeradrukken terug te vinden zijn", aldus Napolitano.

Napolitano's uitlatingen werden gisteren gretig opgepikt door Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, in een poging om eerdere - ongestaafde - aantijgingen van president Trump over zijn voorganger kracht bij te zetten.

"Volkomen belachelijk en te negeren"

Maar GCHQ ontkent de beschuldigingen van Napolitano met klem. "De recente aantijgingen door mediacommentator en rechter Andrew Napolitano als zou GCHQ gevraagd zijn om de toenmalige presidentskandidaat af te tappen zijn nonsens", aldus een woordvoerder. "Ze zijn volkomen belachelijk en te negeren."

Dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten nauw samenwerken is op zich niet nieuw en algemeen geweten. Beide landen zijn samen met Australië, Nieuw-Zeeland en Canada ook lid van Five Eyes, een samenwerkingsverband voor inlichtingendiensten.

Volgens NSA-klokkenluider Edward Snowden hebben de Britten zelfs een overeenkomst met de Amerikanen waarbij die laatsten de internet en e-mailgegevens van Britten mogen bijhouden en analyseren. De NSA zou GCHQ daarvoor in het geheim 100 miljoen pond betaald hebben.

Geen gehoor

Trump vindt echter steeds minder gehoor voor zijn beschuldigingen aan het adres van zijn voorganger. Gisteren concludeerde een speciale commissie in de Amerikaanse Senaat dat er geen bewijs is voor de beschuldigingen van Trump aan het adres van de vorige regering. Een andere commissie, in het Huis van Afgevaardigden, was eerder tot net dezelfde conclusie gekomen.

Meest gelezen