Coely: "Weet nog steeds niet waarom ik de VS niet binnen mocht"

2 dagen nadat Coely de toegang tot de VS is ontzegd, weet de Antwerpse artieste nog steeds niet waarom ze het land niet binnen mocht om op SXSW op te treden. Dat zegt ze op Studio Brussel. Dat is opmerkelijk want Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zei eerder dat ze niet over het juiste visum beschikte. Het festival zegt dan weer dat ze dat wel had.
YMDI

Normaal moest ze dezer dagen het beste van zichzelf geven op het showcasefestival South by Southwest (SXSW) in Texas, maar vanochtend was Coely gewoon te gast bij Studio Brussel. De artieste is eergisteren immers op het laatste nippertje de toegang tot de VS ontzegd, net als de groep SX uit Kortrijk.

Gisteren lieten de leden van SX al verstaan niet te weten waarom ze niet welkom waren in de VS en ook Coely geeft aan dat de reden haar niet duidelijk is. "Alles was in orde, echt alle papieren", zei ze. "Maar ik weet nog steeds niet waarom ik de VS niet binnen mocht. We wachten op de communicatie van de Amerikaanse immigratiedienst zodat we tenminste weten waarom. Want ik zit nog steeds met die vraag."

Werkvergunning versus toeristenvisum

De uitspraken van Coely zijn opmerkelijk, omdat minister Gatz gisteren wel een verklaring had. Hij stelde toen dat Coely en SX een werkvergunning nodig hadden om op SXSW te mogen optreden, terwijl ze enkel een klassiek toeristenvisum (ESTA) hadden.

In een verklaring laat SXSW dan weer weten dat een gewoon toeristenvisum wel degelijk volstaat om onbetaalde optredens te geven, zoals op het festival het geval is. Volgens de organisatie hebben artiesten als Coely en SX dus wel degelijk het recht om naar de VS te komen. Ze erkent wel dat het niet duidelijk is of optreden op een van de vele evenementen in de marge van het festival is toegelaten met een toeristenvisum.

Meest gelezen