Eerste ontmoeting tussen Trump en Merkel: deze twistpunten staan op de agenda

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Het werd allicht geen eenvoudig gesprek. De standpunten van beiden liggen soms ver uit elkaar. Later vanavond geven de twee leiders nog een persconferentie.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland bevond zich tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne ver onder nul. Trump torpedeerde op grove wijze Merkel en haar vluchtelingenpolitiek en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken (nu president) Frank-Walter Steinmeier noemde Trump een haatprediker. 

Op de agenda van beide excellenties staan een hele reeks onderwerpen waarover beiden soms sterk van mening verschillen: handel, veiligheid, de strijd tegen IS, Rusland en Oekraïne.

Zoals bekend is Trump een felle tegenstander van globale handelsakkoorden, terwijl Merkel - en de rest van Europa - de vrije handel promoten. Trump kantte zich tijdens zijn campagne tegen de NAVO, maar is intussen weer bijgedraaid zolang de andere lidstaten hun bijdrage aan de alliantie verhogen. Over de relatie met Rusland is Trump sinds zijn inauguratie opmerkelijk stil gebleven, het wordt dus afwachten wat hier uit de bus zal komen.

Handelsoorlog

Een van de moeilijke punten bij het gesprek is het Duitse overschot van 50 miljard euro op de handelsbalans tussen beide landen. Trump heeft ermee gedreigd om een importtaks van 35 procent te heffen op Duitse auto's die in Mexico worden gebouwd. De Duitse minister van Economie Brigitte Zypries op haar beurt heeft ermee gedreigd een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie als Trump met zijn plannen doorgaat.

Later vanavond geven Merkel en Trump een gezamenlijke persconferentie. U kunt die live volgen op deredactie.be en op onze Facebookpagina.

Bondskanselier Merkel is aangekomen bij president Trump

Uit het archief: Waarom Trump en Merkel vandaag het ijs moeten breken

Meest gelezen