Gentse OM vordert 18 maanden voorwaardelijk en 1,5 miljoen euro boete tegen Piqueur

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima, riskeert 18 maanden cel met uitstel, een boete van 1,5 miljoen euro en een beroepsverbod van tien jaar wegens fiscale fraude. Ook moet hij een openstaande belastingschuld van 2,3 miljoen euro terugbetalen. Dat is de straf die het Openbaar Ministerie in Gent zopas heeft gevorderd. De feiten staan los van het faillissement van Optima.

De 62-jarige Piqueur wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte bij de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen.

 Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders om 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco, maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden.

Piqueur gaf volgens het Openbaar Ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. Het parket stelt dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

De zaak werd in september ingeleid. Piqueur was toen niet aanwezig op de zitting en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Raf Verstraeten. De rechtbankvoorzitter drong erop aan dat Piqueur bij de behandeling van de zaak vandaag wel op de rechtbank zou zijn. Hoewel Piqueur niet verplicht was om op dit verzoek in te gaan, was hij vanmorgen wel aanwezig.

Meest gelezen