Katholiek Onderwijs wil masteropleiding voor onderwijzers

Komt er binnenkort een masteropleiding voor onderwijzers? Als het van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) afhangt, wel. Zij werkten de voorbije maanden aan een plan om dat mogelijk te maken. De achterliggende gedachte is dat veel achttienjarigen wel geïnteresseerd zijn in de job van onderwijzer maar thuis of op school te horen krijgen dat ze veel meer aankunnen en dus maar beter voor de universiteit kiezen.

Het idee is niet nieuw. Onderwijsmensen in ons land kijken al langer naar de Scandinavische landen, waar alle leerkrachten, ook die in het kleuteronderwijs, een masterdiploma hebben.

De commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement boog zich al herhaaldelijk over de kwestie en ook de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) pleitte vorige week in zijn advies over een toekomstplan voor het lager onderwijs voor een specifieke masteropleiding voor het basisonderwijs.

Hiaat opvullen

Maar het katholiek onderwijs en het Christelijk Onderwijzersverbond nemen nu de vlucht vooruit met een eigen voorstel. "Vandaag verliest het basisonderwijs op twee manieren waardevolle leraren: enerzijds 18-jarigen met interesse voor basisonderwijs maar met universitaire ambities, anderzijds bachelors die nadien een masterdiploma behalen en de basisschool wegens de verloning verlaten", zegt de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve.

"Met onze voorstellen willen we de beide doelgroepen aanspreken. Zo kunnen we een belangrijke stap zetten in het garanderen van een kwaliteitsvol basisonderwijs."

Positieve kruisbestuiving

Het katholiek onderwijs ziet enkel voordelen. De onderwijzers met een masterdiploma zullen terechtkomen tussen collega's met een bachelordiploma en dat zal leiden tot een positieve kruisbestuiving, klinkt het.

De bachelors zijn vanuit hun opleiding zeer goed praktijk-georiënteerd terwijl de masters met hun academische vaardigheden de onderwijskwaliteit nog kunnen verhogen, bv. door het analyseren en interpreteren van data, het vertalen van onderzoek naar schoolpraktijk, het introduceren van nieuwe wetenschappelijke inzichten in de school en het verdiepen van leergebieden.

Kloof dichten

Ook pedagoog Pedro De Bruyckere (UGent) ziet de voordelen van het dichten van de bestaande kloof tussen wetenschap en onderwijs. "Onderwijs is vandaag een stuk complexer geworden, denk maar aan het M-decreet. Leerkrachten hebben veel meer verschillende competenties nodig en men wil hieraan tegemoetkomen", aldus De Bruyckere in "De ochtend".

"Het is niet dat de bachelors niet meer goed genoeg zijn, maar ze willen verschillende profielen in het onderwijs krijgen en promoten dat de huidige bachelors een traject aangeboden krijgen zodat ze ook master kunnen worden." De professionalisering van de huidige leerkrachten zal volgens De Bruyckere ook een positief effect hebben op het leren van de leerlingen.

Prijskaartje grootste uitdaging

De vraag blijft natuurlijk de kostprijs. Leerkrachten basisonderwijs met een masterdiploma hebben recht op een hogere verloning en dat geld moet natuurlijk ergens gehaald worden. De onderhandelingen over het loopbaanpact verlopen nu al erg stroef omdat er extra geld moet worden gevonden. Volgens De Bruyckere zal het daarom nog niet zo'n vaart lopen. "Het prijskaartje vormt de grootste uitdaging", klinkt het.

Meest gelezen