Kunstenaar na week in rots: "Ik voelde me wonderlijk goed daar binnen"

Een grote innerlijke vreugde. Dat gevoel ervoer Abraham Poincheval naar eigen zeggen tijdens zijn vrijwillige opsluiting van een week in een rots eerder deze maand. Aan Le Monde getuigt de Franse kunstenaar over zijn ervaring.
AFP or licensors

Jezelf een week in een minuscule ruimte in een massieve rots opsluiten met amper ruimte om te bewegen: mensen die last hebben van claustrofobie huiveren bij het idee, maar toch is dat precies wat Poincheval begin deze maand in het Palais de Tokyo in Parijs heeft gedaan.

Intussen is zijn performance voorbij en heeft hij aan Le Monde over zijn ervaring getuigd. "Ik heb iets erg krachtig beleefd", zegt hij. "Ik voelde me wonderlijk goed daar binnen. Pas bij het buitenkomen voelde ik me plots wat vermoeid."

Poincheval voerde het experiment naar eigen zeggen uit om "de geologische tijd van de steen" te beleven en zegt niet ontgoocheld te zijn. "Ik was ontzettend verwonderd over de manier waarop dit werk me heeft onthaald en heeft gedragen."

AFP or licensors

"Had sterk het gevoel te vertrekken"

Het was niet de eerste keer dat Poincheval zich liet opsluiten. Zo vertoefde hij drie jaar geleden een week in een opgezette beer. Toch voelde het deze keer anders aan. "Ik had sterker het gevoel te vertrekken. Bij mijn andere performances moest ik meer strijden en mentale oefeningen doen om het uit te houden. Deze keer voelde ik voortdurend een grote innerlijke vreugde."

De kunstenaar wil het experiment graag met een andere soort steen herhalen om te zien of dit een andere ervaring opwekt. Een instituut dat neurologisch onderzoek uitvoert, heeft hem al gecontacteerd met de vraag hem te mogen volgen als hij zich nog eens opsluit.

AFP or licensors

Meest gelezen