Mao van Andy Warhol gaat in Hongkong onder de hamer

Een van de beroemde zeefdrukken die Andy Warhol van de Chinese communistische leider Mao Zedong maakte, gaat in Hongkong onder de hamer. Dat meldt de BBC. De geschatte waarde bedraagt 15 miljoen dollar (13,9 miljoen euro).

Ze behoren tot de meest iconische kunstwerken van de 20e eeuw: de veelkleurige zeefdrukken die Andy Warhol van beroemdheden als Marilyn Monroe en Elvis Presley, maar ook van alledaagse voorwerpen als een blik soep van Campbell maakte.

In 1972 waagde de Amerikaanse kunstenaar zich aan een gelijkaardige reeks zeefdrukken van Mao Zedong, de man die China op dat moment al jaren met harde hand leidde. Een van die werken gaat op 2 april bij Sotheby's in Hongkong onder de hamer, zo weet de BBC.

Hetzelfde werk is amper drie jaar geleden op een veiling in Londen voor 7,6 miljoen pond (8,7 miljoen euro) verkocht. Deze keer moet het naar schatting liefst 15 miljoen dollar (13,9 miljoen euro) opbrengen.

De foto waarop Warhol zich destijds baseerde, is dezelfde als die in het beroemde Rode Boekje van Mao. Hierdoor zijn de zeefdrukken controversieel in China, ook vandaag nog. In een overzichtstentoonstelling van het werk van Warhol in 2013 waren de werken van Mao nergens te bespeuren.

Meest gelezen