Meer of minder flexi-jobs? Kris Peeters en Philippe De Backer verschillen van mening

Moeten de flexi-jobs - die ondertussen al een dik jaar bestaan in de horeca - worden uitgebreid naar andere sectoren? Zeker wel, vindt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). Maar minister van Werk Krist Peeters (CD&V) is minder enthousiast. "Ik voer beleid op basis van cijfers, we hebben geen nood aan goedkope slogans. Ik wil de evaluatie rustig bekijken."

Dat Open VLD behoorlijk enthousiast is over het systeem van flexi-jobs is niet nieuw. Staatssecretaris De Backer - en voordien zijn voorganger Bart Tommelein - komt geregeld met cijfers die het succes moeten aantonen. Momenteel hebben al ruim 20.000 mensen een flexi-job. Dat zijn dus mensen die al ergens fulltime of vier vijfde werken, maar daarnaast nog wat bijverdienen in de horeca. Zij hoeven op die extra inkomsten geen belastingen betalen, enkel de werkgever betaalt een sociale bijdrage van 25 procent. 

Minister van Werk Peeters is echter niet even enthousiast als zijn collega-regeringslid. Hij vraagt de sociale partners een evaluatie te maken op basis van gegevens die zijn administratie al heeft verzameld, zo staat te lezen in De Tijd. Uit zijn cijfers blijkt namelijk dat de werkgelegenheid in de horeca is gestegen, maar dat zou voor minder dan de helft te danken zijn aan de flexi-jobs. De mensen die zo'n flexi-job uitvoeren, waren vaak ook in het verleden actief in de horeca. Meer nog: bij sommigen bevindt de voltijdse baan zich ook in de horeca-sector.

Succesvol banenplan

"Dit is een van de meest succesvolle banenplannen ooit", geeft De Backer als antwoord in "De ochtend". "Het heeft geen subsidies nodig, het geeft volledige flexibiliteit aan de werknemer en werkgever en het levert ook geld op. We krijgen 25 procent sociale bijdrage op jobs die vroeger niet bestonden."

Volgens De Backer bewijzen de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid dat de werkgelegenheid stijgt en dat de flexi-jobs worden gebruikt. "Ik ben blij dat de evaluatie er eindelijk komt. De cijfers liggen al een tijdje bij de regering. Maar het lijkt me logisch dat we dit succesvolle banenplan uitbreiden naar gepensioneerden, maar ook naar bakkers, slagers en andere kleinhandel."

Geen goedkope slogans

Peeters wil echter niet overhaast te werk gaan. "Ik voer beleid op basis van feiten. We hebben geen nood aan een rij goedkope slogans", zegt hij eveneens in "De ochtend". "Vergeet ook niet dat men naar het Grondwettelijk Hof is gegaan om de flexi-jobs aan te vechten. Daar verwachten we tegen de zomer een uitspraak in."

Een openlijke discussie willen de twee regeringsleden dit voorval niet noemen. "Mijn collega verdedigt de piste met veel overtuiging, maar ik wil de evaluaties rustig bekijken", zegt Peeters. "Ik ben ervan overtuigd dat we dit dossier nadien op een goede manier verder zullen aanpakken."

Laaiend enthousiast

N-VA-vicepremier Jan Jambon schaart zich in de discussie achter De Backer. "Ik heb nogal contacten met de horecasector en zij zijn laaiend enthousiast", zegt hij. "Het valt zeker te onderzoeken of dit uit te breiden is naar andere sectoren. Maar ook dat maakt deel uit van de onderhandelingstafel (de regering zit samen over de begroting, nvdr.)."

Meest gelezen