Particulieren hoeven kippen niet langer op te hokken

Wie thuis kippen of duiven houdt, hoeft zijn dieren niet langer op te hokken of af te schermen van wilde vogels. Professionele pluimveekwekers moeten hun dieren wel nog ophokken of afschermen, behalve als het gaat om struisvogels en andere loopvogels.
archief

In België zijn in de loop van februari drie besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en twee bij wilde vogels in Oud-Heverlee en Huldenberg. De laatste besmetting dateert al van 3 weken geleden; ook in de buurlanden evolueert de situatie gunstig.

Dit wijst erop dat er heel wat minder vogelgriepvirus circuleert bij wilde vogels. De kans op besmetting van gehouden vogels is daardoor voldoende afgenomen om de meeste voorzorgsmaatregelen bij hobbyhouders te laten vallen, oordeelt minister van Landbouw Willy Borsus (MR). 

Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels: bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals hobbyhouders moeten ook zij hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen evalueert de situatie in België en in de buurlanden dagelijks. Indien de gunstige situatie van vandaag aanhoudt, dan is het volledig opheffen van de ophokregeling eventueel voor 10 april mogelijk.

Meest gelezen