Screen Flanders investeert in Christina Hendricks, Emily Watson en Adil El Arbi

Vlaanderen gaat via Screen Flanders investeren in "The angel makers", een film waarin onder meer Christina Hendricks en Emily Watson zullen meespelen. Het investeringsfonds van de Vlaamse overheid zal daarnaast ook geld uittrekken voor de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Dat meldt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA).

In totaal wordt er 1,45 miljoen euro geïnvesteerd in negen verschillende audiovisuele projecten. Daarbij bevinden zich ook enkele internationale coproducties. De meeste in het oog springende naam daarbij is dus "The angel Makers" van de Britse regisseur Jon Amiel. In die Belgisch-Britse coproductie zullen internationale sterren als Christina Hendricks (vooral bekend van "Mad men") en Emily Watson ("Breaking the waves") te zien zijn.

Andere internationale coproducties die ondersteund worden zijn het Duits-Belgische "Electric girl" en de Zweeds-Belgische crimireeks "Hassel", in een regie van onder meer Eshref Reybrouck ("Cordon"). Voorts wisten ook de Nederlands-Belgische fictiereeksen "Grenslanders" en "Fenix" de jury te overtuigen.

"Patser"

Opvallendste naam bij de producties van eigen boden is "Patser", de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, het regisseursduo dat bekendheid verwierf met de films "Black" en "Image". Ook '"Niet schieten" van Stijn Coninx, gebaseerd op het gelijknamig boek over de terreurdaden van de Bende van Nijvel, kan op de steun van het fonds rekenen. De andere gesteunde projecten zijn de jeugdfilm "Rosie & Moussa" van Dorothée van den Berghe ("My queen Karo") en "Coureur", het autobiografische speelfilmdebuut van Kenneth Mercken.

De investering van Screen Flanders varieert, afhankelijk van het project, tussen de 75.000 en 380.000 euro. Daartegenover staat dat de projecten samen goed zijn voor minstens 9,4 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest, zo benadrukt de overheid.

Meest gelezen